Blogga

Vad hander vid en manformorkelse?

Vad händer vid en månförmörkelse?

En månförmörkelse sker när jordens skugga täcker delar av, eller hela månen. För att det ska bli månförmörkelse måste det vara fullmåne. En fullmåne uppstår när månen och solen är på motsatta sidor av jorden. Då blir hela den upplysta halvan av månen synlig, och gör att månen ser ut som en rund disk på natthimlen.

Vad är skillnaden på månförmörkelse och solförmörkelse?

Under en solförmörkelse måste observatören befinna sig i månens skugga, som endast täcker en bråkdel av den solbelysta jordhalvan. Under en månförmörkelse faller jordens skugga däremot på månen, och detta kan observeras från hela den jordhalva som vetter mot månen under förmörkelsens gång.

Vilka är har det varit solförmörkelse i Sverige?

Senast vi fick se en total solförmörkelse i Sverige var 1954 och nästa gång är beräknad till att inträffa 2126, vilket innebär att endast 172 år hinner förflyta mellan de två händelserna, men på andra platser på vår planet kan man få vänta i långt över tusen år innan månen återigen lägger sig i vägen för solen.

Hur tittar man på solförmörkelse?

Speciella engångsglasögon brukar tillhandahållas när en större solförmörkelse är väntad. Ett annat sätt är att projicera en bild av solen med en vanlig kikare. Kikaren hålls någon halvmeter från en plan, gärna vit, yta och riktas mot solen (att titta på solen direkt genom kikaren är naturligtvis skadligt).

Vad är det för skillnad på partiell och total solförmörkelse?

Vid en partiell solförmörkelse täcker månen inte hela solskivan och denna typ av solförmörkelse inträffar något oftare. En partiell solförmörkelse uppstår ofta utanför de områden där den totala solförmörkelsen eller den ringformiga solförmörkelsen kan ses.

Vad är en månförmörkelse?

En månförmörkelse inträffar när solen, jorden och månen ligger i rad, så att jorden skymmer ljuset från solen och hindrar månen från att bli belyst som vanligt. Vid en total månförmörkelse blir månen inte helt svart, utan svagt röd. Den kallas därför blodmåne.

När är nästa totala solförmörkelse Sverige?

Nästa totala solförmörkelse i Europa infaller först den 12 augusti 2026, då månen kommer att blockera solen – denna gång i ett smalt bälte från Spanien till Grönland. Det kommer inte att bli någon solförmörkelse i Skandinavien igen förrän år 2126.

Vad händer om man tittar på solen?

Dina ögon kan få en tillfällig skada på hornhinnan av starkt ljus. Till exempel om du är på en plats där solen lyser starkt och reflekteras av snö, hav eller vit sand.

Share this post