Blogga

Vad ar Glaskroppsgrumlingar?

Vad är Glaskroppsgrumlingar?

Grumlingar i ögat, glaskroppsgrumlingar och floaters – fenomenet har många namn och kan drabba människor i alla åldrar även om det är vanligare vid 40 år och uppåt. Glaskroppsgrumling brukar synas som punkter/”flugor” eller små trådar som ser ut som maskar som är gråsvarta och lite halvt genomsklinliga.

Hur ser Sotflagor ut?

Du ser små rörliga punkter, streck eller ringar. De kallas för grumlingar. Du ser ljusblixtar i utkanten av synfältet. Du ser större rörliga sotflagor eller upplever att synfältet blir disigt.

Är grumlingar vanligt?

Glaskroppen är den genomskinliga geléartade vätska som fyller ut ögat invändigt. Ju äldre du blir desto mer skrumpnar din glaskropp och det bildas grumlingar, men grumlingar i ögonen finns hos nästan alla människor, även hos unga och helt friska personer. Det är för det mesta helt ofarligt.

Vad är Eye floaters?

Floaters eller så kallade glaskroppsgrumlingar är ett vanligt förekommande fenomen. De framträder tydligare i ljus miljö och de beskrivs ofta som små flugor eller maskar som flyter omkring i synfältet. Det är skuggan av grumlingarna som projiceras på näthinnan som gör att man ser dem.

Vad är Sotflagor?

Symtom. Symtomen vid näthinneavlossning varierar, men den börjar vanligtvis med att du upplever streck och sotflagor i ditt synfält, vilket till en början påverkar det perifera synfältet. Du ser ljusblixtar om glaskroppen drar i näthinnan. Om näthinnan lossnar blir den som en mörk skugga i synfältet.

Vad är Senhinnan?

Senhinnan (sclera) är den näst yttersta av de hinnor som omger ögat. Den består av fast, vitglänsande bindväv, och har till uppgift att skydda ögat och ge stadga, så att det behåller formen. Den främre delen av senhinnan är det man kallar ögonvitan. Senhinnan övergår längst fram i hornhinnan.

Är grumlingar farligt?

När ska man ringa en ögonläkare Grumlingar och blixtar i ögonen kräver omgående behandling av din ögonläkare, särskilt om dessa uppträder plötsligt. De är ofta ett tecken på näthinneavlossning, vilket kan orsaka blindhet.

Kan man bli av med grumlingar?

Behandling. I de flesta fall orsakar grumlingarna inte några problem och kräver ingen behandling. Du kan räkna med att grumlingarna minskar efter hand och att du vänjer dig vid dem. Om grumlingarna skymmer ditt synfält kan det hjälpa att titta upp och ned några gånger.

Vad är Flugseende?

Mouches volantes, glaskroppsgrumlingar eller flugseende (på engelska floaters) är en fransk term som kan översättas till ”flygande flugor” och beskriver ett fenomen som förekommer i ögonen.

Share this post