Allmänning

Hur snabbt vaxer funkia?

Hur snabbt växer funkia?

Plantera varje del direkt, så växer de till full storlek inom några år. Det är lätt att få många plantor.

Hur snabbt växer Hosta?

En hosta skall få växa i lugn och ro i tre-fem år för att kunna utveckla sina blad till fullo. Så den behöver plats runt omkring sig för att växa.

Hur förökar man Hosta?

Så flyttar och delar man en hosta:

  1. Gräv runt och en bit ifrån plantan.
  2. Passa på att få nya plantor genom delning.
  3. Varje ny planta planteras i en grop med bra kompostjord.
  4. Tips: Sköljer man rotklumpen med vatten, så kan man lättare se rotsystemet, om man vill dela i många små plantor.

Kan man så funkia?

Fröna är ganska platta och långsmala och bryts lätt av om man är oöm med dem. Så i år har jag varit extremt försiktig med dem så att inga ska gå sönder. I år klippte jag av frökapslarna när jag tyckte att de såg mogna ut, när de börjat att anta en mer gulaktig än grön färg.

När börjar funkia växa?

Funkian ’Big Daddy’ har stora buckliga blådaggiga blad, blir ungefär 70 cm hög och blommor i juli–augusti. Här bredvid kastanjerodgersia Rodgersia aesculifolia som blommar i slutet av juni. Ursprungligen kommer de flesta funkiorna från Japan men det finns även arter från Kina och Korea.

Hur stor blir en funkia?

En liten funkia med lansettlika blad. Höjd: 10–15 cm. Blomfärg: lila (det finns även vitblommande sorter).

När kommer funkia upp på våren?

Under senvåren, ungefär när man gett upp och tror att de har dött, tittar funkian upp ur jorden med sina spetsiga bladskott. Höjden på funkia varierar beroende på sort, de största kan bli manshöga, men vanligast är de lägre sorterna på mellan 30-50 cm.

Hur förökar man funkia?

Förökning: Äldre plantor kan delas så snart jorden går att bearbeta på våren. Se till att varje del får minst 3-5 bladknoppar. Plantera igen på en gång. Övrigt: Eftersom funkia tycker om skuggiga, fuktiga platser drabbas den lätt av snigelproblem.

Hur planterar man funkia?

Funkia som står i ett soligt läge behöver jord som kan behålla vattnet väl. Jorden får gärna vara fukthållande, och lätt sur. Lämplig jord för plantering av funkia är Ros & perennjord, då den innehåller lera som gör att fukten stannar kvar längre. Plantera funkiaplantor på ett avstånd på 30-40 cm mellan plantorna.

Hur föröka funkia?

Kan man odla funkia i kruka?

Funkia kan också planteras i stor kruka och trivas på balkong eller altan. Det är samma skötsel som för friplanterade och tänk på, att de trivs i fuktig jord – vattna! Välj en frostsäker kruka eller plantera i en plastkruka och ha den vackra, porösa bara som ytterkruka.

När ska man klippa ner funkia?

Det sägs ju att man inte ska städa för ivrigt runt perennerna på hösten men när det gäller funkian så bör man ta bort vissna blad på hösten för sniglarna övervintrar gärna under dom.

Share this post