Frågor

Hur gar ekokardiografi till?

Hur går ekokardiografi till?

Ultraljud av hjärta (ekokardiografi) Undersökningen går till så att du får ligga på vänster sida. En ultraljudsgivare sätts mot bröstkorgen och sänder ut ultraljud som reflekteras mot hjärtats olika delar. Signalen omvandlas till en rörlig bild på ultraljudsapparatens bildskärm. Undersökningen tar mellan 30-60 minuter.

Hur går det till att göra en ultraljudsundersökning av hjärtat?

Du får små elektroder på bröstkorgen, som används för att se hjärtrytmen samtidigt som undersökningen utförs. Den som utför undersökningen för sedan en ultraljudsgivare över ditt bröst. På en bildskärm ser du hjärtat och dess rörelser samt blodflödet i hjärtat.

Vad är Hjärtscintigrafi?

Med hjärtscintigrafi, även kallat myokardscintigrafi, undersöker vi blodflödet till hjärtat och bedömer pumpförmågan. Det görs för att hitta förträngningar i hjärtats blodkärl. Undersökningen görs oftast både i vila och under ansträngning.

Hur lång tid tar ekokardiografi?

Undersökningen tar cirka 40 minuter till en timme.

Varför gör man ekokardiografi?

Ultraljudsundersökning, eller ekokardiografi som det också kallas, har blivit ett viktigt hjälpmedel för kardiologer när det gäller att ställa korrekta diagnoser vid exempelvis hjärtsvikt eller olika former av hjärtrytmrubbningar.

Var görs ekokardiografi?

Var görs undersökningen? Ekokardiografi görs på enheten för Klinisk fysiologi i på Västmanlands sjukhus Västerås.

Vad ser man med ultraljud av hjärtat?

Ultraljud av hjärtat används bland annat för att utreda blåsljud och hjärtsvikt. Ultraljudsundersökning av hjärtat görs för att studera hjärtrummens storlek, hjärtväggarnas tjocklek och rörlighet och klaffarnas funktion. Ultraljudssignaler sänds in mot hjärtat.

Varför tas ultraljud på hjärtat?

Provet kan ge upplysningar om hjärtats fyllnadstryck, dvs. om hjärtat är belastat. Om koncentrationen av hormonet är förhöjt, gör läkaren ofta en undersökning med ultraljud (ekokardiografi) för att fastställa om det är hjärtsvikt som det handlar om.

Varför gör man scintigrafi?

Scintigrafiundersökning används mest vid skelett- och sköldkörtelstörningar. Till exempel vid misstanke om hältor, tumörsjukdomar och hypertyreos. Ett annat exempel på undersökning är mätning av njurarnas funktion. Tekniken är mycket känslig, vilket innebär att sjukdomar kan upptäckas på ett tidigt stadium.

Vad är Nuclear röntgen?

Skintigrafi används för att undersöka olika organ i kroppen, bland annat hjärta, njurar och skelett. Till skillnad från en vanlig röntgenundersökning sker en skintigrafisk undersökning med hjälp av en isotop. Isotopen är en svagt radioaktiv lösning som oftast sprutas in via en ven i armen.

Hur kan man undersöka hjärtat?

Man kan med hjälp av EKG, elektrokardiogram, mäta hjärtats elektriska aktivitet. Undersökningen ger en kurva som bland annat visar hjärtats rytm, impulsutbredning samt eventuella skador på…

Varför görs Hjärteko?

Undersökningen görs för att kontrollera hjärtrummens storlek, hjärtats rörlighet samt klaffarnas funktion och utseende. Vanliga frågeställningar vid EKO kan vara hjärtsvikt, blåsljud, hjärtstorlek, klaffunktion, mm.

Share this post