Allmänning

Vad hander vid overteckning?

Vad händer vid överteckning?

Ofta kan man läsa i rubrikerna att en börsnotering har blivit övertecknad. Det betyder precis vad som sägs, alltså att investerare har anmält intresse för fler antal aktier än det fanns tillgängligt i samband med erbjudandet om börsnotering.

Vem får tilldelning?

Det är företaget som ska börsnoteras i samråd med sin rådgivare som beslutar hur stor tilldelningen blir till alla de som ansökt om aktier. Företaget har oftast krav på ett visst antal delägare för att få handlas via en börs eller marknadsplats och försöker ofta ge så många som möjligt tilldelning.

Vem köper inlösenaktier?

Vissa bolag kan göra inlösen av egna aktier. Det tyder på att ekonomin och kassan i bolaget är bra och att de vill överföra värde till aktieägarna. Det kan exempelvis vara så att aktieägarna erbjuds få sälja var tjugonde aktie till en bestämd kurs, som ofta är lite högre än rådande marknadskurs.

Hur tilldelas aktier vid överteckning?

Men när ett erbjudande blir kraftigt övertecknat finns det inte alltid aktier så det räcker till alla som har anmält sig. Det är då rådgivarna tillsammans med bolaget som beslutar om hur tilldelningen ska fördelas. Det kan då bli fråga om lottning.

Vad innebär att en aktie är övertecknad?

Antalet aktier som ska säljas ut till allmänheten är bestämt på förhand. Om intresset är stort så kan du som investerare komma att få färre aktier än du sökt om. Detta kallas för att en IPO har blivit övertecknad. Du kommer aldrig behöva köpa fler aktier än du ansökt om.

Hur sker tilldelning av aktier?

Om du får tilldelning, det vill säga får alla eller en del av de aktier du begärt, kommer du att få en avräkningsnota hemskickad som du behöver betala. På anmälningssedeln kan du dock bara anmäla ett Aktie- och fondkonto/VP-konto/depå.

Vem bestämmer tilldelning IPO?

Det är bolagets styrelse i samråd med de finansiella rådgivarna som tar beslut om tilldelning vid en nyintroduktion/IPO. Generellt finns informationen om hur företaget tar sitt tilldelningsbeslut i bolagets prospekt.

När blir man tilldelad aktier?

När man får veta om man fått tilldelning i en börsintroduktion eller inte är olika från gång till gång. Vanligast är att man får svar på eller kring första handelsdagen för det aktuella bolaget (detta datum brukar framgå i villkoren).

Hur säljer man Zalandoaktier?

– De svenska Zalando-aktierna går inte att handla med över Stockholmsbörsen och det är därför viktigt att omregistrera aktierna till Zalando-aktier noterade på Frankfurtbörsen. Detta ska vara gratis, men förfarandet kan skilja sig beroende på vilken bank du har, säger André Netzén Örn.

Hur deklarerar man inlösenrätter?

”Enklaste sättet att deklarera en inlösen är att använda e-deklarationen. Då är aktiens namn, antal sålda och den ersättning som du fått ifyllda på rätt plats.

Hur fungerar tilldelning av aktier?

Hur funkar tilldelning IPO?

Vid tilldelningsbesked kommer Nordnet att dra motsvarande belopp från ditt konto. Inget courtage betalas för teckning vid en IPO hos Nordnet. Om du inte får tilldelning så kommer posten med ”ansökan/OTA” att rensas ut och inte ersättas med några aktier. Inga pengar dras heller från kontot.

Share this post