Frågor

Hur agera vid sexuella trakasserier?

Hur agera vid sexuella trakasserier?

Agera snabbt och visa stöd Om du får vetskap om att någon blir trakasserad ska du, enligt lag, utreda vad som hänt och vidta åtgärder för att förhindra fortsatta trakasserier. Ta fram tydliga rutiner för hur både du som chef och dina medarbetare ska agera. Agera snabbt och starta direkt en utredning om vad som hänt.

Vad är sexuella anspelningar?

Vad är sexuella trakasserier? Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.

Vilka krav ställs på arbetsgivaren om det framkommer att någon känner sig utsatt för trakasserier?

Det ligger i arbetsgivarens skyldighet att utreda vad som hänt om en person utsätts för diskriminering, alla former av trakasserier, repressalier eller kränkande särbehandling. Detta gäller såväl om det som sker utförs från chef eller medarbetare och så fort arbetsgivaren fått kännedom om det.

Vad ska arbetsgivaren göra vid sexuella trakasserier?

Vad ska du som arbetsgivare göra?

  1. När du får kännedom om trakasserier eller sexuella trakasserier.
  2. Utred trakasserierna – ta reda på vad som hänt.
  3. Åtgärda för att förhindra fortsatta trakasserier.
  4. Följ upp att åtgärderna haft effekt.

Hur kan man minska sexuella trakasserier?

Så minskar ni risken för sexuella trakasserier

  1. Alla arbetsgivare ska ha riktlinjer som klargör att kränkande beteenden inte accepteras.
  2. Det ska även finnas rutiner som visar vad som händer när någon blir utsatt.
  3. De här riktlinjerna och rutinerna ska vara kända i verksamheten.

Vad kan sexuella trakasserier leda till?

Sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan ge långvariga negativa effekter på den psykiska hälsan. Ångest, depression, posttraumatiskt stressyndrom, ätstörningar och missbruk är exempel på sjukdomar som trakasserierna kan leda till.

Vad finns det för olika trakasserier?

Att titta på eller vissla till en person, på ett sätt som hen tycker är obehagligt. Att kommentera en persons kropp, på ett sätt som hen tycker är obehagligt. Att ta på en person, på ett sätt som hen tycker är obehagligt. Att kalla en person för något som har med sex att göra, och som hen inte tycker känns bra.

Vad får man för straff om man tafsar?

Sexuella trakasserier kan vara ett sexualbrott Vid sexuellt ofredande gäller sexualbrottslagstiftningen och du kan anmäla trakasserierna till polisen. Du kan alltid ringa och rådgöra med polisen om du är osäker på vad som gäller i ditt fall. Straffet för sexuellt ofredande är böter eller fängelse upp till två år.

Vad är kränkning på jobbet?

Med kränkande särbehandling menas handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt. Handlingarna kan leda till ohälsa och medföra att de som drabbas hamnar utanför den sociala gemenskapen. Det är värre om det upprepas och pågår under en längre tid.

Kan man få sparken för sexuella trakasserier?

Innehåller anklagelserna om kränkningar och trakasserier också brottsliga handlingar som exempelvis våldtäkt, sexuellt ofredande eller sexuellt utnyttjande kan det vara skäl för avsked. Exempelvis kan det vara så att det inte behövs någon skriftlig varning innan en arbetsrättslig process om avsked kan inledas.

Vad är Tafsning?

Att tafsa är ett brott som går under rubriken sexuellt ofredande och kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Men för att räknas som ett ofredande så ska den som blivit utsatt känna sig ofredad eller kränkt.

Share this post