Trendig

Vad innebar basala hygienrutiner i praktiskt vardarbete?

Vad innebär basala hygienrutiner i praktiskt vårdarbete?

Basala hygienrutiner är den viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning i vårdarbete. De skall därför alltid tillämpas i alla vårdsituationer och av all personal oavsett om det finns en känd smitta eller inte. Basala hygienrutiner innebär: God handhygien (handdesinfektion och ibland också handtvätt).

När ska man använda Plastförkläde?

Plastförkläde ska användas när man kommer i direkt kroppskontakt, eller riskerar att komma i kontakt med kontaminerat/nedsmutsat material, så arbetsdräkten blir kontaminerad. T. ex vid hjälp med hygien, hjälp vid toalettbesök, bäddning av säng, såromläggning och undersökning av patient i säng.

När ska handskar användas i vård och omsorgsarbete?

Skyddshandskar tas på före arbetsmoment som innebär risk för att händerna förorenas av kroppsvätskor. I en sådan situation finns det risk för att handdesinfektion inte räcker för att göra dem smittfria. Handskarna kan också ge ett visst skydd om en stickskada skulle inträffa.

När ska du använda handskar?

Om det finns risk för kontakt med kroppsvätskor ska handskar alltid användas. De hindrar händerna från att bli kraftigt nedsmutsade och handdesinfektionen blir därmed effektivare. Händerna kan dock kontamineras även då handskar används och därför ska du alltid desinfektera händerna både före och efter handskanvändning.

Varför är det viktigt med hygienrutiner i vården?

Basala hygienrutiner är viktigt för att vården och omsorgen ska kunna förebygga vårdrelaterade infektioner och för att förhindra smittspridning. Att förstå och följa de basala hygienrutinerna är det viktigaste du kan göra för att skydda de personer som du möter från att bli sjuka.

Vad menas med basal omvårdnad?

Med basal omvårdnad menas till exempel nutrition, bäddning av sängar, personlig hygien som tandborstning, dusch och påklädning, sömn och vila (Furåker, 2009, Vollman, 2013; Conroy, 2018; Feo, Kitson, & Conroy, 2018).

När ska arbetskläderna bytas?

Din arbetskläder ska bestå av en underdel och en kortärmad överdel eller en sammansatt över- och underdel. Kläderna ska gå att tvätta så att de blir fria från smittämnen och du ska byta dem minst en gång dagligen. I vissa situationer kan också plastförkläden eller andra skyddskläder behövas.

Varför använda skyddsförkläde?

När ska jag använda handskar och förkläde hos frisk brukare eller boende? Vid aktiviteter där jag riskerar att komma i kontakt med kroppsvätskor och blod. Exempel på aktiviteter är personlig omsorg som dusch, personlig hygien inklusive munvård, toalettbesök och vid omläggningar/benlindning/ provtagning.

När ska Punktdesinfektion av kroppsvätskor på enheten utföras och av vem?

Punktdesinfektion är en viktig åtgärd för att förhindra smittspridning och ska utföras omedelbart vid spill av till exempel blod, urin, avföring eller sårsekret eftersom kroppsvätskor innehåller stora mängder smittämnen. Använd alltid handskar.

När och varför ska basala hygienrutiner användas i vård och omsorgsarbetet?

Vid arbetsmoment i vård- och omsorgsmiljö som innebär fysisk kontakt med en patient*, ytor eller föremål ska basala hygienrutiner tillämpas i situationer där det finns risk för överföring av smittämnen.

När ska Punktdesinfektion av kroppsvätskor på vårdenhet utföras och av vem?

Personal som upptäcker kroppsvätskor/föroreningar ansvarar för att punktdesinfektion/punktstädning utförs: o på vårdenheter har vårdpersonal huvudansvar för punktdesinfektion o punktstädning utförs direkt vid förorening/spill av t ex dryck.

Vad bör du tänka på när du använder plasthandskar & När ska du använda plasthandskar?

Vid känd eller misstänkt latexallergi hos patient eller personal ska operationshandskar av polyisopren eller neopren alltid användas. Risken för stick- och skärskador och för att blod penetrerar genom huden minskas väsentligt genom att dubbla handskar används.

Share this post