Allmänning

Vad ar en PNG bild?

Vad är en PNG bild?

PNG (Portable Network Graphics) Ett annat inte lika vanligt bildformat är PNG. Formatet kommer i två olika varianter; PNG 24 och PNG 8. Det som skiljer dem åt är antalet färger som de kan visa. Medan PNG 24 kan visa miljontals färger kan PNG 8 endast visa 256 färger.

Vad är skillnaden på PNG och JPG?

PNG är ganska bra på att hantera fotografier. Mycket bättre än GIF och i regel lika bra som JPEG. PNG använder även en annan komprimeringsmetod än JPEG, som innebär att det inte blir någon informationsförlust när en PNG-bild komprimeras (PNG tillämpar inte sk destruktiv komprimering).

Hur sparar man en bild som PNG?

Spara i PNG-format

  1. Välj Arkiv > Spara som och välj PNG på menyn Format.
  2. Markera ett alternativ för Sammanflätning: Ingen. Visar bara bilden i en webbläsare när hämtningen har slutförts. Sammanflätad. Visar bilden som en version med låg upplösning i webbläsaren under tiden filen hämtas.
  3. Klicka på OK.

Hur kan jag se PNG filer?

Det finns flera populära program som kan användas för att öppna en PNG fil. Prova ett av de tre vanligaste programmen: Fireworks Image File, Portable Network Graphic, eller Paint Shop Pro Browser Catalog.

Är PNG högupplöst?

PNG-8 klarar bara 256 färger medan PNG-24 klarar 16,7 miljoner, det vill säga lika många som JPEG. PNG-8 lämpar sig generellt bättre när du har enkelt grafik med få färger, exempelvis logotyper. Filen komprimeras men bildkvaliteten lämnas oförändrad vilket ger dig små filer med bra bildåtergivning.

Hur gör man om en bild till PNG?

Så här konverterar du en bild från JPG till PNG.

  1. Välj. Välj en JPG-bild från ditt fotobibliotek som är mindre än 2 GB i storlek.
  2. Konvertera. Ladda upp din bild för att automatiskt konvertera den till PNG-format på ett ögonblick.
  3. Hämta. Din nya bild hämtas som en PNG-fil.

Kan inte spara som PNG?

Den vanligaste orsaken till att det inte går att spara en bild som PNG är att det är fel färgläge. För att kunna spara som PNG krävs det att färgläget är inställt på RGB. För att lösa problemet är det bara att gå in på Bild > Läge (Image > Mode) och kontrollera att det är 8 bitar/kanal (8 bits/channel) samt RGB.

Kan inte öppna PNG filer?

Om filen PNG inte öppnas när du dubbelklickar på den har du förmodligen inte rätt program på datorn. Det finns flera populära program som kan användas för att öppna en PNG fil. Prova ett av de tre vanligaste programmen: Fireworks Image File, Portable Network Graphic, eller Paint Shop Pro Browser Catalog.

Share this post