Rekommendationer

Hur hart kan man beskara ett gammalt appeltrad?

Hur hårt kan man beskära ett gammalt äppelträd?

Håll gärna såren mindre än 5-7 cm i diam då du beskär ett stort och gammalt träd. Måtta sårytorna så att ju yngre och mindre trädet är, destu mindre blir sårytorna. Trädet tål bättre att man tar bort många små grenar än en stor. Man kan beskära bort ca 20 % levande grenar från en trädkrona.

Kan man klippa äppelträd i augusti?

När på året ska man beskära äppelträden? För yngre träd som ska beskäras under uppbyggnadsfasen är mars-maj en bra period, medan äldre äppelträd som ska underhållsbeskäras med fördel kan genomgå detta under den så kallade JAS-perioden, alltså under juli, augusti eller september.

Hur klipper man ett gammalt äppelträd?

Hur beskär man äldre äppelträd? Äldre äppelträd behöver bara en lättare beskärning, så kallad underhållsbeskärning. Man klipper då bort sjuka, döda och döende grenar. Längst ut i kronan fortsätter man som tidigare och tar bort sådana grenar som växer i fel riktning, alltså inåt i kronan eller in i någon annan gren.

Hur beskär man ett vildvuxet äppelträd?

toppen på nya skott nyps av, för att främja bildningen av fruktved). Beskärning av vildvuxna och äldre träd med god växtkraft bör göras under sensommar/höst (juli-september) för att minska mängden nya skott. Träden är då inriktade på fruktbildning. Gallring av vattenskott görs också helst under denna period.

Kan äppelträd bli för gamla?

De vanliga sorter i handeln som satts på en så kallad A2 grundstam är starkväxande, men de garanterar inte längre livslängd än 40-50 år. För att kunna få äldre, starkväxande äppelträd bör man ympa in en sort på en fröstam. De kan leva i mer än hundra år.

Vad händer om man beskär äppelträd för mycket?

Man skulle kunna säga att ingen tid är bra för beskärning av träd, då det inte är naturligt och trädet blir stressat. Mycket energi går åt till att läka snittytor och kompensera för missad grönmassa. Samtidigt beskär vi just för att det medför en massa fördelar (om man gör rätt vill säga).

Är det för sent att beskära äppelträd?

Tumregeln är ”ingen beskärning mellan påsk och midsommar”, vilket i o f är godtyckligt. Det som gäller att trädet ska beskäras medan det fortfarande är i vila, men efter största frostriskerna är över. (äldre träd kan även beskäras höst, efter bladfällning.) Kolla om trädet börjat bilda bladknoppar, då är det för sent.

När klippa Vattenskott på äppelträd?

Om du beskurit trädet hårt på våren kan du få mycket vattenskott som går rakt upp i kronan. Under sensommaren är dessa mjuka och lätta att klippa bort. Ta bort en tredjedel av dessa för att gynna fortsatt utveckling av kronan och riklig fruktsättning.

Kan man rädda gamla äppelträd?

En grundläggande åtgärd i arbetet med gamla träd är att rensa dem från dött material. Det gäller både kvistar och grenar, men även död bark. Om det växer mycket mossa och lavar på trädet kan det vara ett tecken på att kronan är för fuktig. Då gäller det att alltså att glesa ut den.

När kapa grenar på äppelträd?

Så här ska du göra! Den bästa tiden att gallra grenar i äldre frukt- och prydnadsträd är under den så kallade JAS-perioden (juli, augusti, september). I synnerhet gamla träd och sådana som bär på sjukdom, exempelvis fruktträdskräfta, bör man ta nu. Men beskär bara om det verkligen behövs.

Hur länge lever ett äppelträd?

Hur länge håller ett äppelträd?

I god förvaring kan de hålla sig bra i upp till 3-5 månader. Äppelträd växer bäst på soliga och varma platser. Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad. Om du planterar fler än ett äppelträd ska du plantera dem med 4 meters avstånd emellan.

Share this post