Populära

Kan man ta insulin i laret?

Kan man ta insulin i låret?

Hur väl insulinet tas upp varierar mellan olika injektionsställen. För det mesta får man snabbare effekt i magområdet och därför ger man ofta snabbverkande insulin i magen. Långverkande insulin ges i låren, skinkan eller magen.

Hur kasseras tomma insulinpennor?

Insulinpennor kan kasseras som brännbart avfall. Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan. Dosförpackade läkemedel? Överblivna, dosförpackade läkemedel ska läggas direkt i läkemedelsavfallslådan utan att bryta dospåsarna.

Hur man injicerar insulin?

Injicera insulin Snabbast tas insulinet upp i buken, därför ges snabb/måltidsinsulin och mixinsuliner där. Mer långverkande insulin ges oftast i låret eller i skinkan för att få ett långsammare upptag. Kolla att kanylen fungerar och töm den på luft genom att spruta ut 1-2 E insulin.

Var kan man sätta infusionsset?

Infusionssetet kan appliceras på många ställen, till exempel på magen eller på rumpan och behöver bara bytas varannan eller var tredje dag. Du kan koppla bort det under korta stunder för sådant som kontaktsporter eller intimt umgänge. Det återansluts med ett hörbart klick för extra trygghet.

Vad ska man alltid kontrollera innan man ger insulin?

Byt alltid nålen vid varje injektionstillfälle. Kontrollera med dubbelkontroll: Först i samband med att du vrider fram, sedan strax innan du ger, att du vridit fram rätt mängd enheter (E) insulin. Kassera insulinpennan om insulinet inte räcker till hela dosen. lämna sina synpunkter på var det skall injiceras.

När ska man ta långtidsverkande insulin?

Långverkande insulin: Doseras vanligen 1 eller 2 gånger per dygn. Ges oftast till natten. Alternativ är morgondos. Det är dock viktigt att ta insulinet vid samma tid varje dag.

Vad gör man med tomma insulinsprutor?

När det gäller hanteringen av förbrukade diabeteshjälpmedel som insulinpennor, nålar och ampuller kan man återvinna en del, resten kastas i hushållssoporna.

Hur förvarar man insulinpennor?

Hantering och förvaring

  1. Insulin som injiceras skall ha rumstemperatur och förvaras i rumstemperatur.
  2. Insulinsprutor som ej används skall förvaras i kyl- eller svalskåp (+ 2-8 grader).
  3. Insulin får absolut inte frysa (mister omedelbart all sin effekt).

Varför är kvällsmålet viktigt för en diabetiker?

En spridning av 5-6 måltider över dagen som resulterar i en natt- fasta på 11 timmar eller mindre medför ett jämnare blodsocker och rekommenderas också vid diabetes. Söta drycker höjer dock blodsockret snabbt och bör därför ej serveras som enskilt mel- lanmål för diabetiker.

Hur lång tid efter måltid ska man mäta blodsocker?

Testa blodsockret ca två timmar efter måltid så får du reda på hur mycket ditt blodsocker har påverkats av vad du har ätit. Då kan du justera din medicinering så att blodsockerstigningen (blodsockertoppen) inte blir alltför hög. Det kan ta en bra stund innan du får ner en blodsockertopp till lämpliga nivåer igen.

Hur sätter man fast en diabetes knapp?

Hur ofta man vill En sensor på armen, ungefär lika stor som en femkrona och en avläsare, mindre än vanlig blodsockermätare. Sensorn häftas fast på överarmens baksida och när avläsaren hålls någon centimeter från den registreras det aktuella blodsockervärdet.

Hur fungerar en diabetes pump?

En insulinpump är en liten insulinbehållare som doserar insulin till kroppen i små doser, dygnet runt. Med en insulinpump får du en jämn tillförsel av insulinet hela tiden och du behöver inte sticka dig varje gång du ska ta insulin. Insulinpumpens basdosering styrs av ett schema som du programmerar in i pumpen.

Share this post