Allmänning

Vad ar EGR off?

Vad är EGR off?

Väljer du att koppla bort EGR-ventilen får du en motor med högre verkningsgrad och bättre effekt. Du får inte heller sot, olja eller bränsle som fastnar i insugningsrör eller andra ventiler, vilket också påverkar bilens motor.

Vad händer om EGR ventilen inte fungerar?

Om ventilen inte rengörs kan den bli igensatt och bli helt blockerad för återcirkulationen. Det försämrar ventilens förmåga att minska föroreningarna i avgaserna. Men samtidigt påverkar försämringen även motorns förmåga, eftersom den extra förbränningen inte äger rum.

Vad händer om man kör med trasig EGR ventil?

En trasig, blockerade eller igensatt EGR-ventilen gör att motorn fungerar dåligt, ryker mycket och det kan även leda till motorhaveri. När en EGR-ventil är igensatt så kommer oförbränt bränsle in i avgaserna och det oförbrända bränslet blockerar DPF.

Hur tar man bort EGR ventil?

Det går att ta bort röret som leder avgaserna tillbaka till motorn via EGR:en och använda dieselrengöring samtidigt som man vrider på magneten som styr ventilen. För att komma åt magneten tar man bort locket där styrningskontakten sitter fast. Den går knappt att vrida på när ventilen har koksat igen.

Får man ta bort EGR?

”Ta bort EGR och DPF samt chiptrimning” – är olagligt och för övrigt olämpligt! Även om man bara är det minsta klarsynt, så gör man inget av detta.

Varför går EGR ventilen sönder?

På så sätt minskar förbränningstemperaturen och därmed utsläppen av kväveoxider (NOx). Därför har EGR-ventilen en benägenhet att sota igen om man mest kör korta sträckor. Ventilen kan gå sönder, men om du har en relativt ny bil så räcker det oftast med en sotning, dvs rengöring.

Hur vet man om ventilen är trasig?

Definiera ventilljud och reparation. Läten såsom skakningar och ett skrapande ljud som kommer från motorn kan indikera problem med ventilerna. Ett för stor eller för litet ventilspel kan observeras akustiskt och rättas till genom justering av vipparmarna.

Kan man byta EGR ventil själv?

Kan jag byta ut EGR-ventilen själv eller är det ett jobb för en mekaniker? I princip kan du byta ut EGR-ventilen själv utan problem. Detta kan till och med göras av någon utan specialverktyg eller omfattande erfarenhet. Notera att detta endast gäller själva bytet.

Är det svårt att byta EGR ventil?

Detta kommer att göra det enklare för dig att identifiera dem när du återmonterar dem senare. – Om EGR-ventilen är svår att komma åt och det är komplicerat att avlägsna och installera den bör du låta en mekaniker på en specialistverkstad göra jobbet. På detta sätt undviker du dyra installationsfel.

Är det olagligt att ta bort DPF?

”Ta bort EGR och DPF samt chiptrimning” – är olagligt och för övrigt olämpligt! Även om man bara är det minsta klarsynt, så gör man inget av detta. ”När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar eller hissar segel.”

Kan man koppla bort AdBlue?

Det är fullt möjligt, och har du köpt en äldre begagnad dieselbil med AdBlue kan det vara värt att fundera på om du ska behålla systemet eller koppla bort det. Genom att göra det hos en specialist får du en tryggare och säkrare avkodning, och hos Svensk Motoroptimering testas och kontrolleras motorn efteråt.

Share this post