Trendig

Vad ar Axellas?

Vad är Axellås?

Ett axellås används för att stabilisera din arm under tiden som axeln läker. Bandaget finns i olika färger och kan se olika ut, men det fungerar på samma sätt. Du kan ta av axelbandaget när du klär av och på dig, sköter din hygien och tränar. När du tränar räcker det oftast med att bara lossa remmarna runt handleden.

Hur sova efter axeloperation?

Du får inte ha någon pågående infektion i kroppen då det kan ge en klart ökad komplikationsrisk efteråt. Vi ser gärna att du inte sover ensam hemma första natten, och du ska också ha arrangerat för din hemtransport efter sjukhusbesöket.

Hur länge har man ont efter axeloperation?

Även om det kan göra en hel del ont under flera månader efter åt. Det är inte ovanligt att axelleden är ganska stel i några månader efter operation. Symtomen lindras gradvis och 80-90% av patienterna blir bättre inom ett år efter operationen. Man ser en långsam förbättring upp till 2 år efter operationen.

Varför får man inte lyfta tungt efter operation?

Under de första tre månaderna efter operationen förbättras bukväggens hållfasthet successivt. Under den perioden bör du undvika aktiviteter som belastar magmusklerna kraftigt för att minska risken för bukväggsbråck.

Hur sova med Axellås?

Får jag ta av mig axellåset på natten? Nej, kanske ännu viktigare att ha det på under natten då man inte är medveten om vad man gör med sin arm. Axellåset får enbart tas av i samband med att man gör sitt hemträningsprogram och för att kunna tvätta sig.

Hur går en axeloperation till?

Vid operationen avlägsnas ledkulan och ersätts med en metallkula som ofta förankras med ett skaft som går ner i överarmens märghåla. Ibland ersätts också ledskålen med en ny ledskål av plast. Protesdelarna sätts fast med bencement eller har en yta som gör att de kan växa fast.

Hur länge ska man ha plåster efter operation?

När kan jag ta bort yttre förband efter operationen? Det yttre förbandet kan du ta bort 1-2 dagar efter du har opererat dig. Närmast såret finns det små tejpar, steristrip, som kan sitta kvar till du kommer tillbaka på ditt återbesök. Tejpen kan du duscha på och låta torka.

Hur mår man efter axeloperation?

Din axel behöver sin tid på sig att läka och går inte att påskynda. Att armen och handen är svullen efter en fraktur eller operation är vanligt. Det är också vanligt att man får ett stort blåmärke (så kallat hematom) som efter hand sprider sig längs armen och ner mot handen.

Hur länge smärtstillande efter operation?

Efter ingreppet sköts smärtan enligt en individuell plan där patientens sjukdomar, allergier och ingreppets art tas i betraktande. Måttlig till svår smärta kan förekomma 2-4 dygn hemma, ibland även längre.

När får man lyfta efter bukoperation?

Undvik mycket tunga lyft samt tunga motionspass de första fyra veckorna efter operationen. I övrigt kan du röra dig helt som vanligt. Du kan duscha som vanligt direkt efter operationen men undvik att bada i två veckor för att minimera infektions- risken. Ät som vanligt efter operationen.

Hur lång tid tar det för kroppen att återhämta sig efter en operation?

Om det inte uppstår några komplikationer efter operationen är den förväntade vårdtiden tre till sex dagar. Detta är dock beroende på ditt allmänna tillstånd och hur komplicerad operationen är och kan bli längre. Hur snabbt återhämtar jag mig efter operation?

Kan man bryta en axel?

En axelfraktur innebär att överarmsbenet brutits strax under axelledskulan. Skadan uppstår oftast vid fall direkt mot axeln. Med hjälp av rätt avlastning och träning läker de flesta axelfrakturer av sig själv men ibland behövs operation.

Share this post