Frågor

Nar ska man beskara Oleander?

När ska man beskära Oleander?

SVAR: Den vackra och för övrigt mycket giftiga medelhavsväxten nerium, Nerium oleander, kan bli rejält stor även odlad i kruka här i Sverige. Om man tycker att en beskärning behövs är våren (februari) absolut bästa tidpunkt. Givetvis dör den inte om man t ex av utrymmesskäl behöver beskära lätt även på hösten.

Hur beskära Oleander?

Hur beskärs det? Oleander är en mycket motståndskraftig växt mot beskärning, i själva verket kan stjälkarna skäras ned till hälften av deras höjd och nya blad kommer nästan säkert att gro under några veckor.

Vad ska beskäras på hösten?

Känsliga träd och buskar bör alltid beskäras under JAS-månaderna (juli, augusti och september) och stenfrukt som plommon och körsbär på hösten efter skörd. De är känsliga för beskärning på våren då savflödet i växternas vävnader är rikt och de då blöder lätt.

Hur kallt klarar nerium?

Svar: Nerium oleander, eller rosenlager som den också kallas, är en typisk Medelhavsväxt och som de flesta sådana klarar den vintern allra bäst om den står frostfritt men svalt (ca 5-12 grader) och framför allt ljust. Om det inte blir för kallt på er veranda är det bättre att ställa den där än i det mörka utrymmet.

Hur sköter man en Oleander?

Den är känslig mot torr centralvärme. Under sommaren vill den gärna stå utomhus med riklig vattning och gödning med blomsternäring varannan vecka. Den har kraftig rotsystem och behöver allt större kruka varje-vartannat år. Trivs i vanlig blomjord som blandas med 1/4 grov sand, jorden ska alltså vara väldränerad.

Hur sköter man en nerium?

Vintertid bör den förvaras inomhus, ljust och svalt; ner till +5-10°. Vattna då mindre. Beskärs på våren, planteras om i blomjord i en stor kruka med bottenhål i. Denna växt är mycket giftig vid förtäring.

Vilka träd beskärs i Jas?

Växter som alltid bör JAS-beskäras Avenbok, björk, bok, hästkastanj, kinesträd, körsbär (m fl Prunus utom hägg), lönn, magnolia, mullbär, näsduksträd, sibiriskt korkträd, snöflockbuske, tulpanträd och valnöt.

Kan man beskära i oktober?

Att beskära buskar på senhösten är ingen bra idé. Nu i oktober och senare under hösten är vädret fuktigt och det regnar ofta. Det gör att snittytorna efter beskärningen har svårt att läka, de står öppna och därmed är vägen öppen för diverse svampangrepp.

När klippa ner Rosenvial?

Precis som hos luktärter ska blommorna plockas bort kontinuerligt när de blommat över, för att stimulera ny och rikligare blomning. Unna dig även många buketter under hela säsongen. På hösten vissna den ner helt, men kommer snällt tillbaka på våren igen.

Kan man klippa ner buskar på hösten?

När kan man sätta ut nerium?

Antal:

Portionsmängd: 25 frö
Såtid: jan-maj
Grotid: 1-3 mån
Blomtid/Skördetid: juni-okt
Årighet: Flerårig

Share this post