Ny

Hur fungerar elektronisk tandning?

Hur fungerar elektronisk tändning?

Tändsystemet koordinerar tidsinställningen så att gnistan antänder luft/bränsle-blandningen i förbränningskammaren precis när kompressionen är som störst vilket ger högsta effekt. När motorn går fortsätter svänghjulet att rotera, magneterna att passera spolen och tändstiftet att tända enligt en exakt tidsinställning.

Varför Brytarlöst?

Att byta ut tändsystemets brytarspetsar mot ett elektroniskt brytarlöst tändsystem gör inte bara tändsystemets underhåll enklare; det förbättrar också motorns startförmåga och ger en jämnare tomgång. Anledningen är att man får en säker och stabil gnista vid alla varvtal.

Hur fungerar tändningen på en bil?

I tändspolens primärlindning byggs ett magnetfält upp. När brytarspetarna sedan öppnas av axeln i fördelaren bryts strömmen genom primärlindningen och magnetfältet kollapsar, vilket inducerar en kort puls med hög spänning i sekundärlindningen.

Hur fungerar Brytarlöst tändsystem moped?

I korthet går det till så här: nere vid motorn sitter en givare som ersätter de gamla brytarna. Givaren är vanligtvis induktiv (känner av magnetfält) eller optisk (en ljusstråle som bryts). Sedan har man någon form av förstärkare (tändmodul, CDI-box etc) som ansluts till tändspolen.

Hur fungerar tändningen?

Ett tändsystem med brytarkontakter fungerar i princip på följande vis: Man slår på tändningen vilket leder till att ström passerar genom tändspolens primärlindning. På andra sidan av tändspolen sitter brytarkontakterna vilka påverkas av en kamnock som öppnar och stänger dessa synkront med vevaxelns rotation.

Hur påverkas en motor som körs med ett alltför tidigt tändläge?

För tidig tändning kan leda till att motorn börjar spika, och det är mycket skadligt för motorn. För sen tändning kan leda till överhettning, då avgasen brinner för fullt då avgasventilen öppnar, och inte får kylning från sätet och topplocket.

Vad gör en tändmodul?

En sensör behövs för att tändmodulen fungerar korrekt. Sensorn bestämmer kopplingstiderna. Då börjar induktiva givare och Hall-sensorer funka. I moderna fordon styrs tändmodulen av motorstyrenheten.

Vad gör tändningen?

När en hög spänning läggs på, så joniseras gasen mellan elektroderna, en stark ström uppstår varvid jonerna kraftigt upphettas. D.v.s. en gnista bildas så att förbränningen av bränslegasen påbörjas. Normalt har man bara ett tändstift för varje cylinder.

Hur länge kan man ha tändningen på?

5-10 minuter är helt ok, inga problem så länge du inte har dåligt batteri. Sen får du en varning i displayen om batterinivån börjar bli låg. Då äre bara starta bilen o va glad.

Vad händer om tändningen är för tidig?

Hur mycket Förtändning?

Rent generellt sett ska en lågkomprimerad motor ha mer förtändning. Rent generellt sett ska en 4-ventilad överkvadratisk MC-motor med 10:1 ha ca 36 graders förtändning medans en tvåventilad dito ha ca 4 grader mera.

Hur lång tid tar det för ett bilbatteri att dö?

”Normalt håller ett bilbatteri 5 till 7 år så därför kan det vara bra att hålla koll på hur länge man haft sitt batteri, till exempel genom att spara kvittot från inköpstillfället. Det gäller att låta byta batteriet i tid – innan det blir uttjänt.”

Share this post