Frågor

Vem har ratt att kalla till styrelsemote?

Vem har rätt att kalla till styrelsemöte?

Styrelsens ordförande ansvarar för att kalla till styrelsemöten. En styrelseledamot och verkställande direktören kan begära att ordföranden ska kalla till styrelsemöten.

Vad säger ABL och eller koden avseende bolagets strategi?

Aktiebolagslagen innehåller grundläggande regler om bolagets organisation. I lagen anges vilka organ som ska finnas i bolaget, vilka uppgifter respektive organ har och vilket ansvar de personer har som ingår i bolagsorganen.

Vem vilka ansvarar för att anställa en vd?

Vem ansvarar för vad? (Styrelsen / bolagsstämman / VD) att ingå ett nytt hyresavtal) och VD ansvarar för den löpande verksamheten, dvs. den dagliga skötseln av bolaget. Styrelsen utses av bolagsstämman (ägarna) och har i sin tur till uppgift att anställa VD (om sådan ska finnas, detta är inget krav för privata bolag).

Är vd med i styrelsen?

– Det generella svaret är att vd inte ska sitta i styrelsen. Men som med alla generella svar finns det undantag. Det enkla skälet är att en av styrelsens uppgifter är att tillsätta och avsätta verkställande direktör och över huvud taget säkerställa att vd:n fullföljer sina uppgifter, enligt aktiebolagslagen.

Vem skriver på protokollet först?

Ordföranden skriver under protokollet, som ägare av mötet, och av mötet utsedda justerare, som på mötets vägnar intygar att det som förts till protokoll är riktigt. Om en justerare finner att sekreteraren i protokollet angett något som avviker från hans/hennes uppfattning om vad som t.

Vem får uttala sig på bolagets vägnar?

Meddelarfriheten innebär inte någon rätt för envar att uttala sig på bolagets vägnar. Denna rätt är förbehållen styrelsen och vd eller den denne bestämmer, ofta den informationsansvarige.

Vem förvaltar koden?

Kollegiet för svensk bolagsstyrning Kollegiet har det övergripande ansvaret för att förvalta Svensk kod för bolagsstyrning. I det arbetet följer och analyserar Kollegiet kodens praktiska tillämpning och utvecklingen inom bolagsstyrning i Sverige och internationellt.

Vad gör VDN?

I Aktiebolagslagen står det att VD ska sköta ”den löpande förvaltningen enligt styrelsens riktlinjer”. VD är ansvarig för företagets utveckling, både för sina egna beslut och för beslut fattade av medarbetare eller konsulter. VD ansvarar på så sätt ensam inför styrelsen.

Vem beslutar om VD lön?

Lönen bestäms av företagets styrelse och utgår utifrån en uppskattad värdering av bland annat komplexiteten i arbetet, VD:ns personliga egenskaper, marknadens värdering av liknande uppdrag och tillgången på tänkbara kandidater.

Kan man vara både VD och styrelseledamot?

I privata aktiebolag är det tillåtet att styrelseordförande och VD är samma person. Det innebär alltså att du kan vara både styrelseordförande och VD i ditt aktiebolag och därmed sköta exempelvis den löpande förvaltningen.

Vilka ingår i en styrelse?

Traditionellt sett finns det en ordförande, en kassör, en sekreterare, en vice ordförande och ett visst antal övriga ledamöter och suppleanter. Styrelsen ska också besluta vem som ska vara firmatecknare. Detta innebär att ha rätt att skriva under olika typer av kontrakt och avtal i föreningens namn.

Share this post