Innehållsförteckning
Vad är en fallskada?
En fallskada är en fysisk skada som uppstår när en person faller, det vill säga oavsiktligt hamnar på golvet eller marken. Skadan kan vara allt från lindrig till allvarlig. Förutom fysiska skador kan fall få andra konsekvenser, till exempel rädsla för att falla igen.
Varför är det viktigt att uppmärksamma och dokumentera olyckor och skador som inträffar?
Skallskador och frakturer på till exempel ryggkotor, överarmar och handleder är också vanliga skador till följd av en fallolycka och kan påverka en persons livskvalitet. Även fall utan kroppsskada kan försämra livskvaliteten, eftersom den som fallit ofta begränsar sina aktiviteter av rädsla för att falla igen.
Vad kan du som vårdpersonal göra för att förebygga fall?
Fallpreventiva åtgärder Fråga dig själv om du tror att patienten kommer att falla under vårdtiden om ingen förebyggande åtgärd sätts in. Om risken för fall är förhöjd, gör en strukturerad fallriskutredning. Informera patienten och de närstående om riskbedömningen och förebyggande åtgärder.
Vad menas med Fallprevention?
Fallförebyggande insatser utgörs dels av åtgärder som riktar sig till personal som träffar äldre i sitt arbete, och dels av individanpassade åtgärder för enskilda äldre. Insatser till personal är exempelvis utbildning i fallriskbedömning och hur man minskar risker hemma hos de äldre.
Vad räknas som ett fall?
Definition – fall/fallhändelse En händelse då en person oavsiktligt hamnar på golvet eller marken, oavsett om skada inträffar eller inte [1]. Det innebär att det inte bara är när någon snubblar eller halkar som anses som fall, utan även när någon rullar ur sängen eller glider ner på golvet från en stol.
Vad är ett fall?
Fall är när en kropp utsätts för tyngdacceleration, utan att påverkas av normalkrafter från någon annan kropp. Ett föremål som faller i luft utsätts för luftmotstånd, som dämpar accelerationen. Om fallet sker i vakuum, där inget luftmotstånd finns, kallas det fritt fall.
Vad är de vanligaste orsakerna till fallolyckor?
Fallrisken ökar med stigande ålder, bland annat på grund av muskelsvaghet, syn- och hörselnedsättning, försämrad balans och gångförmåga, samt sjukdom och medicinering. Fall är den vanligaste orsaken till att äldre skadar sig och är en av de tio vanligaste dödsorsakerna bland svenskar över 70 år (2).
Hur kan man förebygga fallrisk?
Fysisk träning, i form av en kombination av balans- och styrketräning, är den åtgärd som tydligast visar en minskad risk för fall och fallrelaterade frakturer. Hälsosamma matvanor, en säker miljö och bättre koll på läkemedelsintag anses också minska fallrisken.
Hur kan man förebygga och förhindra fall bland äldre?
Förhindra fallolyckor hos äldre
- Träna din styrka och balans. Att vara fysiskt aktiv är viktigt för att undvika fall och fallskador.
- Se över din hemmiljö Du kan förbättra säkerheten inomhus genom att till exempel ta bort lösa sladdar och små mattor.
- Mediciner.
- Goda matvanor är viktigt.
- Om du har ramlat.
Vad bör ingår i Fallprevention för äldre?
Fallprevention
- Översikt.
- Teamarbete och ansvar.
- Risker och riskfaktorer.
- Fallrädsla och försämrad livskvalitet.
- När och var inträffar fall.
- Riskbedömning.
- Begränsnings- och skyddsåtgärder.
- Åtgärder primärvård och kommunal hälso- och sjukvård.
Hur hänger fallrisk ihop med frakturer?
Kroniska sjukdomar är vanligt bland äldre och sjukdomen i sig eller läkemedelsanvändning kan ge ökad fallrisk. I Sverige drabbas cirka 17 000 äldre per år av höftfrakturer och minst 1 500 dör till följd av fallolyckor. Psykologiska konsekvenser kan vara lika förödande som fysiska skador.