Frågor

Kan man leva pa farskotsel?

Kan man leva på fårskötsel?

– Det går att leva på det. 2014 byggde jag ladugården för 3,5 miljoner, så investeringar är ganska begränsade ett tag fram. Nu gäller det att fåren ska förränta det.

Varför bräker fåren hela tiden?

Fåren låter olika om de är hungriga eller om de är missnöjda av an- dra skäl. Om mödrar och deras lamm tappar kontakten med varandra bräker de mer än normalt. Ett lamm som har hamnat utanför sin box låter annorlunda än ett som letar efter sin mor. Har en tacka lammat kan du ibland höra det på de andra tackorna.

Vad krävs för att sköta får?

Så sköter du dina får och getter

  1. Se till dina djur varje dag. Du ska i normalfallet se till dina får och getter minst 1 gång per dag och du ska hålla dem så att du det är lätt att se till dem.
  2. Du får inte styra dina djur med elektiska stötar.
  3. Djuren måste kunna röra sig på ett bra sätt.

Hur många får får man ha utan tillstånd?

På åkerbete kan man ha upp till 20 tackor per hektar. På magra naturbeten kan man inte alls ha så många får, kanske bara 2-3 stycken per hektar. Tackor med lamm behöver mer bete än de som inte har lamm.

Hur många får måste man minst ha?

Hur mycket mark behöver får? En grundregel är att fyra tackor med lamm behöver en hektar frisk betesmark med varierad terräng. I praktiken behöver man ofta mer eftersom får ofta drabbas av parasiter och då måste man byta hage för att stoppa smittan.

Hur många tackor per hektar?

Runt den 10 maj brukar gräset explodera och då flyttas djuren om till större grupper i fållor om fem hektar, i varje grupp är det cirka 150 tackor med lamm. Djuren får gå fyra till fem dagar i en fålla från det att gräset är åtta centimeter tills det är nere på fyra centimeter, då flyttas de runt, i ett rotationsbete.

När är det lämpligt att klippa fåren?

Att får ska klippas minst en gång årligen står skrivet i djurskyddslagstiftningen. Inga undantag ges för till exempel någon ras som själv fäller ullen helt eller delvis. Vanligtvis klipps de flesta får två gånger per år, vår och höst.

När blir en tacka könsmogen?

Eftersom lamm är könsmogna vid fem månaders ålder brukar jag skilja lammungarn från tackorna och bagglammen från tacklammen (gimmrar på gotl.) senast vid fyra mån ålder.

Får man ha får i trädgården?

Så här gör du. Oftast är kravet att din tomt är inhägnad och att du sköter djuren på ett sätt som inte stör omgivningen. Det krävs tillstånd för att ha nötkreatur, häst, får, get, svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur samt orm inom områden för detaljplan.

Vad kan man ge får?

Fåren äter gräs, småbuskar och löv. De hjälper till att hålla landskapet öppet. På vintern bor fåren i fårhuset. Då äter de ensilage (konserverat gräs), hö och havre.

Får man ha får i villaområde?

Får beteshage?

Av betesmark producerar fåren huvudsakligen kött, men även ull, päls och mjölk. Fårens bete ger också ett öppet landskap som gynnar den biologis- ka mångfalden. Det finns olika typer av betesmark. Åker- marksbeten har oftast högre näringsinne- håll än naturbetesmarker.

Share this post