Blogga

Hur vet jag om mitt barn har en CP skada?

Hur vet jag om mitt barn har en CP skada?

Vid CP finns alltid en påverkan på motoriken, hur man rör sig. Det finns många olika motoriska symtom, men svaghet och nedsatt muskelkontroll finns hos alla och leder bland annat till en försenad motorisk utveckling hos barn med CP. Hur stor den nedsatta muskelkontrollen är varierar.

Hur många barn föds med CP skada?

CP är ett samlingsnamn för ett rörelsehinder orsakat av en skada eller en utvecklingsrubbning i den omogna hjärnan. Av de cirka 100 000 barn som föds i Sverige varje år drabbas drygt 200 av CP. Vid CP är skadan stationär och förvärras inte, men symtomen förändras i takt med att barnet växer och utvecklas.

Hur är det att leva med cerebral pares?

Den stress och de påfrestningar som livet med CP innebär, gör att många riskerar att åldras i förtid. Även om cerebral pares klassas som ett icke-degenerativt tillstånd, vilket innebär att det inte blir värre med åldern kan en livslång fysisk funktionsnedsättning påskynda åldrandeprocessen (Obesity Reviews, 2013).

Hur upptäckte ni CP skada?

Ryggundersökning upptäcker tidigt assymetrier Det senare kan leda till en ytterligare ökning av deformerade leder och kroppsliga felställningar. Även detta kliniska mätinstrument visar god samstämmighet mellan bedömare och är användbart för att undersöka barn och ungdomar med CP.

Hur vanligt är CP?

I Sverige idag får ungefär 200 barn i varje årskull diagnosen cerebral pares. Det är fler pojkar än flickor som får CP. Orsak är en hjärnskada under fosterlivet, förlossningen eller första levnadstiden.

Varför föds man med CP-skada?

Orsaker till cerebral pares att hjärnvävnaden inte utvecklas som den ska under graviditeten, ofta ena hjärnhalvan. Det kan då ge spastisk CP-skada på halva kroppen. att moderkakan inte fungerar, vilket kan ge syrebrist. komplikationer under förlossningen som kan ge upphov till syrebrist.

Hur länge kan man leva med CP?

Vid cerebral pares påverkas förmågan att röra sig. Det beror på att hjärnan har fått en skada någon gång innan två års ålder. Besvären finns kvar hela livet.

Vad är Hie?

Vid svårare fall uppstår hos barnen under de första levnadsdygnen en påverkan på hjärnans funktion, så kallad HIE = hypoxisk-ischemisk encefalopati. Symtomen på HIE är nedsatt vakenhet, svaga nyföddhetsreflexer och anfall (”kramper”).

Hur upptäckte ni CP-skada?

Share this post