Rekommendationer

Vad hande med Albert och vad upptacktes i samband med det experimentet?

Vad hände med Albert och vad upptäcktes i samband med det experimentet?

John B. Watson lät den lilla 11 månader gamla Albert leka med försöksråttorna i hans laboratorium. En dag då lille Albert lekte som bäst med råttan slog Watson ett slag med en hammare mot en järnstång. Det höga ljudet skrämde Albert och efter denna händelse grundades en rädsla för råttor.

Vad gick experimentet med lille Albert ut på?

Lille Albert eller Little Albert, kallades pojken i de kända experimenten som utfördes av John Watson på Johns Hopkins University. Watson avslöjade aldrig Alberts sanna identitet och han gjorde inte några försök till att behandla bort rädslorna. Efterforskningar visar att Douglas dog 6 år gammal av hydrocefalus.

Vad är Watson känd för?

Watson, John B. John Broadus Watson [USA-uttal: dʒɒ:n broʊdəs ˈwɒtsən] (1878-1958) betraktas som upphovsman till den behavioristiska riktningen i 1900-talets västeuropeiska och amerikanska psykologi.

Vad säger John B Watson om människan?

Watson ansåg att människans själsliv är omöjligt att studera med vetenskapliga metoder. Han fann det omotiverat att beskriva människans själsliv utan att beakta det som påverkas av och utövar påverkan på detta; människans biologi och omgivning.

Vad gjorde John Watson?

John Watson lanserade den psykologiska strömningen behaviorismen år 1914. Watson anses tillsammans med B.F. Skinner vara en av förhandsfigurerna inom kognitiv beteendeterapi. Ett av Watsons mest kända experiment är little Albert-experimentet med ett 11 månadersbarn vilket orsakade stor publicitet.

Vad är Pavlov känd för?

Ivan Pavlov tilldelades Nobelpriset i medicin år 1904 för sin förklaring av hur nerverna styr spottkörteln, hans ursprungliga forskningsområde då han upptäckte och fastställde den klassiska betingningen. Pavlov var pionjär inom psykologin, kanske främst för den tidiga behaviorismen.

Vad upptäckte Watson?

En ny förståelse av ärftlighet och ärftliga sjukdomar blev möjlig när Watson och Crick kom fram till att DNA består av två molekyl- kedjor tvinnade runt varandra, en dubbelspi- ral. Kedjorna består av sockerarten deoxiribos och fosfat.

Vad är Watsons syn på människans beteende?

Watson blev upphovsman till den behavioristiska riktningen inom psykologin. Enligt den kan människans beteende styras med hjälp av belöning och straff.

Hur förklarar Watson att fobier uppstår?

En så kallad betingning hade ägt rum. Watson förklarade genom det här experimentet hur en fobi kan uppstå och han menade att vi kan, som i det här fallet, betingas till negativa känslor men att vi även kan betingas till positiva känslor.

Vad går social inlärningsteori ut på?

Det kan vara ett sätt att utveckla både organisationer och medarbetare. Teorin bakom socialt lärande eller social inlärning kretsar kring lärande som en kognitiv process som sker i alla typer av sociala kontexter – på arbetsplatsen, i hemmet, i skolan, bland vänner och familj och så vidare.

Vad handlar Skinners teori om?

Skinners teori om operant eller instrumentell betingning, innebär att responsen hos djur eller människor, då de utsätts för vissa stimuli, blir starkare då den förstärks. Skinner gjorde bland annat djurförsök med råttor där råttan alltid fick en belöning, i form av mat, då den gjorde någonting rätt.

Share this post