Frågor

Vad kan man gora med brutet ben?

Vad kan man göra med brutet ben?

Benbrott i underbenet kan se väldigt olika ut. Behandlingen kan därför variera beroende på hur skadan ser ut, var den sitter och hur den har uppstått. Dessutom skiljer sig behandlingen av vuxna och barn åt. Den vanligaste behandlingen för vuxna är att enbart få gips, eller att opereras och få gips efteråt.

Hur länge har man ont efter Nyckelbensfraktur?

Efter skadan påbörjas ofta fysioterapi eller annan typ av ordinerad träning. Rörelseträningen brukar börja så fort som möjligt för att återfå rörligheten kring axeln. I de flesta fall blir man bättre inom fyra till sex veckor.

Vad betyder Märgspik?

Frakturen behandlas med märgspik, plattfixation eller extern fixation. Retrograd fixation med märgspik innebär att man går in från knäet mot höften och antegrad att man går från höften mot knäet. Att skapa ett dokumentstöd för omhändertagande av patient vid operation av femurfraktur.

Vad ska man göra vid benbrott?

Första hjälpen

  1. Om den skadade kroppsdelen är felställd kan den behöva reponeras akut.
  2. Stöd den skadade kroppsdelen för att undvika onödiga rörelser, exempelvis med en filt, kudde eller kläder).
  3. Placera den skadade kroppsdelen i högläge.
  4. Undvik att ge den skadade något att äta eller att dricka.

På vilka olika sätt kan man behandla en fraktur?

Behandling vid frakturer

  • Gips. Läggs runt det skadade området. Om området är svullet kan brottet först fixeras med ett temporärt gips som är öppet på ena sidan.
  • Sträck. Vissa frakturer behöver tid för att dras på rätt plats, till exempel lår- och underbensfrakturer.
  • Kirurgi. I en del fall krävs en operation.

Kan nyckelbenet hoppa ur led?

Om du slår i axeln, till exempel vid en fallolycka, kan det hända att ditt nyckelben hoppar ur led. Om det inte orsakar dig någon smärta så gör det inte så mycket, men i vissa fall orsakar det bestående smärta, och nyckelbensleden kan då behöva stabiliseras med hjälp av operation.

Share this post