Allmänning

Vems forsakring galler vid krock?

Vems försäkring gäller vid krock?

Vem som betalar skadorna efter en bilolycka beror på vem som orsakade olyckan, vem som är ”vållande”. Det är nämligen den vållande personens trafikförsäkring som kommer att belastas. Om du orsakade olyckan är det din försäkring som ska ersätta skadorna för övriga inblandade.

Måste man polisanmäla krock?

Om du krockat med ett annat fordon måste både du och den andra föraren anmäla det som hänt till ert eget försäkringsbolag. Vi hjälper dig att utreda vems felet var. Att tänka på: Skriv upp registreringsnummer på det andra fordonet, och be att få se körkortet så att du vet vem som kört det andra fordonet.

Varför sjuk och olycksfallsförsäkring?

En sjuk- och olycksfallsförsäkring ger ersättning om du på grund av en sjukdom eller ett olycksfall får en bestående invaliditet. Vid vissa allvarliga sjukdomar kan ett engångsbelopp betalas ut direkt när du får diagnosen. Ersättningarna baseras bland annat på vilket försäkringsbelopp du valt.

Vad händer om man har två försäkringar?

Dubbelförsäkring innebär att den försäkrade innehar försäkring av en och samma typ hos två eller flera försäkringsbolag. Dubbelförsäkring möjliggör dock inte rätt till högre ersättning från de olika försäkringsbolagen, utan den ersättning som totalt betalas ut svarar mot den ersättningsgilla skadan.

Vilka typer av klagomål hanterar Kundombudsmannen?

Kundombudsmannen kan pröva de flesta typer av ärenden med undantag för ärenden som prövats eller är under prövning i någon extern nämnd eller i domstol.

Kan man överklaga försäkringsbolags beslut?

Om du inte är nöjd med ditt försäkringsbolags beslut när du ansökt om ersättning vid sjukdom eller arbetsskada kan du ta kontakt med en advokat som kan hjälpa till att driva ärendet vidare i tingsrätten. Det övergår då i en tvist, och du kan få ekonomisk hjälp via rättsskyddet i din hemförsäkring.

Hur länge kan man vänta med att anmäla en försäkringsskada?

Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag så snart som möjligt men senast inom 10 år från att skadan inträffade. Skador som inträffat före den 1 januari 2015 ska anmälas inom 3 år från det du märkt eller fått kännedom om skadan.

Vem måste fylla i skadeanmälan vid krock?

Är någon annan inblandad i kollisionen behöver vi uppgifter om det andra fordonet. Skriv ner registreringsnumret och uppgifter från den andra förarens körkort. De anmäler olyckan till sitt försäkringsbolag.

Måste man anmäla trafikolycka?

Enligt lagen ska du kontakta polis i följande fall: Om en eller flera personer skadats i olyckan, i de fall det rör sig om allvarligare skador. I de fall trafikanordningar skadats. Här gäller att du ska kontakta polis om du inte själv kan återställa trafikanordningen.

Hur långt efter olycka kan man anmäla till försäkringsbolag?

Share this post