Trendig

Vilket ar bast stralning eller operation vid prostatacancer?

Vilket är bäst strålning eller operation vid prostatacancer?

För de flesta män med tidig prostatacancer är strålbehandling ett alternativ till operation som ger lika goda möjligheter till bot. Om tumören växer utanför prostatakörtelns kapsel ger strålbehandling ofta bättre möjlighet till bot än enbart operation.

Kan förstorad prostata påverka avföringen?

Nattliga toalettbesök är det vanligaste symtomet på förstorad prostata och något som många män upplever när blir äldre. Andra symtom kan vara en långsam eller avbruten stråle, täta trängningar och svårigheter att hålla tätt.

Vad är vanliga komplikationer vid prostatacancer?

Både radikal prostatektomi och strålbehandling av prostatacancer är förenat med komplikationer. De viktigaste är erektil dysfunktion och vattenkastningsbesvär. Även hormonell behandling ökar risken för olika biverkningar som till exempel sexuell dysfunktion, blodvallningar, osteoporos, viktuppgång och hjärtkärlsjukdom.

Vilken behandling är bäst vid prostatacancer?

För patienter som har en snabbt växande prostatacancer eller där magnetkameraundersökningen visar att tumören är stor rekommenderar vi en kombination av hormonbehandling och strålbehandling. Hormonbehandling ges under 6 månader och kombinerar hormontabletter med en spruta var tredje månad.

Hur länge strålas man vid prostatacancer?

Strålbehandling kan ges med tre olika tekniker. Vid ut- bredd eller aggressiv cancer ger man hormonbehandling några månader före strålningen, ibland också under 2–3 år efteråt. Hormonbehandlingen gör att cancercellerna blir känsligare för strålningen. Yttre strålbehandling ges varje vardag under upp till 8 veckor.

Hur mår man efter prostataoperation?

Ibland kan kirurgen börja med titthålsteknik men behöva fortsätta operationen genom ett snitt. Så kan det vara om det är svårt att komma åt. Det finns alltid en risk för infektion i magen eller i såren efter en operation. Det kan också bli problem med katetern så att den behöver spolas.

Kan man få stånd efter prostataoperation?

Efter operationen blir penis vanligen något kortare i slakt tillstånd än den var tidigare. Längden ökar sedan igen under ett par år. De flesta män förlorar förmågan att få stånd (erektion) direkt efter operationen. Det beror på att nerverna som styr erektionen är belägna på prostatakörtelns kanter.

Kan prostatan påverka tarmen?

Sekret som stoppar upp i prostatakörteln kan vara en orsak till prostatit. Håll igång tarmen så att du inte får förstoppning som trycker mot prostatan. Lindra besvären genom att ta smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel. Rådgör med läkare eller apotekspersonal.

Kan förstorad prostata gå tillbaka?

Oftast är besvären oförändrade under lång tid, men ibland kan besvären minska av sig själv och sedan komma tillbaka igen, utan att storleken på prostatan förändras. Ibland kan den förstorade prostatan även göra det svårt att få erektion eller behålla erektionen.

Hur går magnetröntgen av prostatan till?

Undersökningen går till så att patienten placeras i ett magnetfält samtidigt som radiosignaler skickas mot kroppen. Kroppens vätejoner kommer då i svängning och avger radiovågor till en mottagare. Radiovågorna från vätejonerna samlas ihop och bearbetas av en dator som presenterar informationen i skiktbilder.

Vilka prover tas vid prostatacancer?

Blodprovet PSA mäter värdet av ett ämne som kommer från prostatan. Värdet stiger vid olika sjukdomar i prostata. Ett PSA-värde över en viss nivå bör utredas för att ta reda på om orsaken är prostatacancer, eller en godartad prostatasjukdom.

Share this post