Ny

Vad menas med PrEP?

Vad menas med PrEP?

PrEP är hiv-mediciner som en hiv-negativ person kan ta för att undvika att få hiv. Om du upplever att kondom inte alltid funkar för dig kan PrEP vara ett bra alternativ. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att PrEP erbjuds till personer med kraftigt ökad risk för hivinfektion.

Hur ofta tar man PrEP?

I Sverige finns tabletten i styrkan 200/245 mg. PrEP blockerar ett enzym som heter omvänt transkriptas vilket gör att hivviruset hindras från att kopiera sig självt och etablera en infektion i kroppen. PrEP tas oralt (via munnen) en gång om dagen och bör helst tas med föda.

Hur bra skyddar PrEP?

– PrEP minskar risken för hiv vid oskyddat sex men det ger inte 100-procentigt skydd. Kondom är fortfarande det bästa sättet att skydda sig mot både hiv och ger samtidigt bra skydd mot andra sexuellt överförbara infektioner som exempelvis klamydia, gonorré och syfilis, säger Bo Hejdeman.

När kom PrEP?

Vem ligger bakom PREP? PREP kommer ursprungligen från USA, där professorerna Howard Markman, Susan Blumberg och Scott Stanley utvecklat metoden på basis av omfattande forskning under 25 års tid. Därifrån har den senare tagits till Modum Bads Samlivssenter i Norge 1999, som anpassat den efter skandinaviska förhållanden.

Hur tar man PrEP?

PrEP står för Pre-ExpositionsProfylax, det vill säga förebyggande behandling. Tabletten som förskrivs heter Truvada och är en kombination av två olika antivirala substanser som ofta ingår i behandlingen av personer med hiv. Med denna kombination kan man också hindra att en hivnegativ person får hiv.

Vad är chemsex?

Chemsex innebär ett sexualiserat droganvändande. Finns en kultur kopplat till chemsex. Droganvändande bland HBTQ-personer är inget nytt. Normaliserat i vissa kretsar.

Hur mycket kostar PrEP?

En månads behandling kostar 6 000 kronor, vilket är mycket pengar. Å andra sidan är det betydligt dyrare att medicinera en person med hiv, så att vänta tills någon insjuknar är ingen smart affär. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avgör om PreP ska subventioneras.

Hur påverkar droger sexlust?

Dricker du stora mängder alkohol under en längre tid kan det leda till minskad sexlust. Det beror på att testosteronnivåerna sjunker vid missbruk. – Både alkohol och andra droger kan leda till låg sexdrift. Män som dricker mycket kan uppleva problem med att få, eller behålla, en erektion, säger Rhianna.

Hur känns det att ta droger?

Droger påverkar dig på olika sätt Du får sämre minne och svårare att tänka, om du använder drogerna ofta. Andra sorters droger gör att du känner dig pigg, lycklig eller får bättre självförtroende en stund. Du kan också få ont i huvudet, feber, känna att hjärtat slår snabbare eller få svårt att andas.

Vad är Venereologkliniken?

Venereologmottagningen är en del av hudkliniken vid Akademiska sjukhuset. Vi finns i ingång 30 och du är välkommen att boka tid hos oss för undersökning. Här arbetar läkare, sjuksköterskor och undersköterskor samt kurator med specialistkunskaper inom området sexuellt överförda infektioner (venereologi).

Kan droger påverka stånd?

Det som också kan påverka ståndet negativt är alkohol, doping, droger, snus och rökning så gör du något av detta så är rådet att sluta. Speciellt rökning och snusning är dåligt för ståndet.

Kan droger överföras via sperma?

Den moderna forskningen fokuserar också på hur epigenetisk påverkan av droger kan inträffa tidigt under fosterlivet eller redan innan befruktningen, det vill säga även i spermier, och överföra ett genetisk förändrat arv till fostret. Det är således inte endast modern som behöver vara försiktig.

Share this post