Frågor

Hur langt kan ljud horas?

Hur långt kan ljud höras?

Figuren visar hur långt ett ljud på 100 dB och frekvensen 1000 Hz kan höras. För lägre frekvenser kommer ljudet att höras längre bort. Det betyder att det är fullt möjligt att höra ett lågfrekvent ljud från detonationer på 30-35 km avstånd.

Hur långt kan åskan höras?

Eftersom en blixt kan vara några kilometer lång blir dundret utdraget. Upp till några hundra meter från blixten hörs en kraftig knall, ljudvågen från blixtens början. Dundret kan höras upp till 20 km.

Hur kan man mäta ljud?

Ljud är tryckförändringar i luften som hörs. De sprids som vågrörelser. Ljudets styrka, ljudnivån, mäts i decibel (dB) och antal svängningar per tidsintervall (frekvens) i Hertz (Hz). Om ljudets frekvens är hög så uppfattar örat det som en ljus ton.

Hur kan man avgöra varifrån ett ljud kommer?

Det som kommer in i hörselgången är en blandning av olika vågor som anländer med lite olika fördröjning, beroende på ytterörats form och ljudvågornas riktning. Det gör att vissa frekvenser dämpas och andra förstärks. Ljudbilden ändrar sig alltså lite, beroende på varifrån ljudet kommer.

Varför avtar ljudstyrkan?

Ljud utomhus och inomhus Om man är utomhus minskar ljudets styrka när man rör sig bort från en ljudkälla som till exempel ett vägarbete. Inomhus reflekteras ljudet mer eller mindre på väggar tak och golv vilket förstärker ljudet. Ljudet lever också kvar en stund i rummet när ljudkällan tystnat.

Hur långt hörs en väg?

Ibland kan ljudet från en närliggande väg höras kilometerlångt bort, medan det andra dagar knappt går att höra det bara ett par hundra meter från ljudkällan. Till stor del finner vi förklaringen i att ljudet färdas olika långt beroende på temperaturen i luften.

Hur långt hörs åskmuller?

Åskmuller kan höras på upp till 20 kilometers avstånd. Ju längre avståndet mellan betraktaren och åskmolnet är, desto mer avlänkas ljudvågorna på sin väg mot betraktaren, vilket innebär att mullret avtar som en funktion av avståndet.

Hur stort är avståndet till ett åskväder om det dröjer 6 s mellan blixt och Muller?

Hur långt bort är åskan? När du ser blixten kan du räkna hur många sekunder det dröjer tills du hör åskan. Dela antalet sekunder med tre så får du fram hur många kilometer bort blixten är. Tar det 12 sekunder är blixten alltså 4 kilometer bort.

Hur gör man en bullermätning?

För att mäta buller behövs en ljudnivåmätare eller en personburen ljudexponeringsmätare, så kallad bullerdosimeter. Vilken som ska användas beror på hur arbetstagaren utsätts för ljud under arbetsdagen. Om arbetstagaren är på samma ställe under hela arbetsdagen är en ljudnivåmätare ett bra val.

Varifrån är det lättast att lokalisera ljud?

Ljudkällor vid sidan om personen var lättast att lokalisera medan de som befann sig bakom var svårast. Ljud- lokaliseringen försämrades då ljudet kom närmare huvudet.

Share this post