Frågor

Kan unga drabbas av artros?

Kan unga drabbas av artros?

Artros debuterar oftast i medelåldern eller senare, men speciellt efter ledskada i unga år kan sjukdomen debutera redan i 20-årsåldern och vara långt gången i 30–40-årsåldern. I yngre åldrar är incidensen av knäledsartros högre hos män än hos kvinnor, troligen på grund av menisk- och korsbandsskada vid idrott.

Hur tidigt kan man få artros?

Om du skadat dig som ung kan du alltså få besvär med artros när du blir äldre. Yrken som innebär tung, upprepad eller långvarig belastning kan också orsaka artros, inte minst i höft- och knäleder. Risken att utveckla artros ökar när du blir äldre eftersom brosket blir skörare med åren. Kvinnor drabbas oftare än män.

Vad betyder Ledspalt?

En ledspalt-bredd på mellan 1,5 och 4 mm anses som normalt. För fotleden så har systemet av Kellgren-Lawrence rekommenderats, liksom beskrivet för höftleden. De normal ledspalt-avstånden i fotleden är: Talus – mediala malleolen : 1.70 ± 0.13 mm.

Kan man få artros plötsligt?

Risken för knäledsartros ökar om du har nedsatt muskelfunktion i benen, har skadat knät eller är överviktig. Även ärftliga faktorer spelar roll. Det finns därför en ökad risk att få sjukdomen om någon närstående släkting har artros. Artros utvecklas ofta långsamt under många år.

Hur vet jag att jag har artros?

Artros är en sjukdom som sitter i hela leden, men framförallt i ledbrosket. Man kan få artros i kroppens alla leder där det finns brosk men det som man hör talas om mest är artros i knän och höfter, kanske för att det ger stora problem. Carina liknar ledbrosket vid en tvättsvamp.

Hur bromsa artros?

EN AV TIO FÅR ARTROS Det finns i dag ingen behandling som helt stoppar sjukdomsförloppet, men fysisk aktivitet har en positiv påverkan. – Målet med vår forskning är att bättre förstå vad som händer när brosket bryts ned och därmed också försöka bromsa sjukdomsprocessen och bibehålla både vävnad och ledens funktion.

Hur kan man behandla artros?

– Den som har artros kan göra mycket själv för att förbättra sin hälsa. Man behöver inte tiga och lida längre. Man ska fortsätta att vara aktiv men anpassa sina aktiviteter så att man klarar av dem.

Hur vet man om det är artros?

Artros medför stelhet i den sjuka leden, minskad rörlighet och smärta. Smärtan uppträder först vid rörelse och belastning men när sjukdomen försämras uppkommer smärtan även i vila, särskilt vid höftledsartros. Leden kan också bli inflammerad vilket yttrar sig som svullnad och värmeökning.

Hur utvecklas artros?

Generellt utvecklas artros långsamt och tiden mellan första symtom och synliga förändringar på röntgen är ofta mer än tio år. Symtomen är också ofta fluktuerande, så att perioder av försämring vanligen följs av perioder med minskade besvär.

Vad betyder begynnande artros?

Ofta utlöses den första smärtan vid en begynnande artros efter en extra hård ansträngning av leden som vid upprepad kraftig belastning eller ihärdiga och ensidiga rörelser, men den kan också komma smygande eller ”plötsligt vara där”.

Är artros en inflammatorisk sjukdom?

Artros är en komplex sjukdom med bl a inflammatoriska mediatorer som frigörs från brosk, ben och ledvätska. Inflammationen anses nu vara en viktig bidragande faktor i artrosutvecklingen, om än inte lika dominerande som vid reumatoid artrit [7].

Share this post