Trendig

Vilka ar varldens fem storsta bomullsproducenter?

Vilka är världens fem största bomullsproducenter?

De största bomullsproducenterna är Kina, USA, Indien, Uzbekistan, Turkiet, Brasilien och Pakistan, vilka står för drygt 80 procent av bomullsproduktionen i världen. Så sent som på 1950-talet var den mesta bomullen ekologiskt odlad.

Hur förädlas bomull?

Bomullen fraktas till en textilfabrik där den spinns till tråd. Tråden färgas och vävs till tyg. Textilfabrikens processer kräver mycket energi och vatten, samt kemikalier för färgning och bearbetning av textilierna. På grund av exponeringen för kemikalier är det ofta hälsovådligt att jobba i en tygfabrik.

Är ekologisk bomull beroende av konstbevattning?

Den ekologiska bomullen bevattnas mycket mindre med blått vatten, dvs ytvatten och grundvatten. Den klarar sig i större utsträckning med grönt vatten, dvs regnvatten. Detta är dock även beroende av klimatet i vilket odlingen sker.

Hur skördas bomull förr i tiden?

I USA och i forna Sovjetunionen används maskiner; bomullen skördas då efter att höstfrosten avlövat buskarna. I områden utan höstfrost sprutas buskarna – det förekommer dock i ganska liten omfattning. I övriga världen skördas bomullen för hand och plockas då vartefter den mognar. Då behövs inte någon avlövning.

Vilken typ av kläder är oftast gjorda av bomull?

Kina är det landet som producerar mest bomull. 60 procent av det som tillverkas går till att göra garn eller tråd och det omvandlas sedan till kläder och det kan vara t-shirts, skjortor, jeans, kappor, jackor, strumpor samt underkläder.

I vilken undergrupp finns bomull?

Bomull är ett textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet (från tyskans ”Baumwolle” – ull från träd).

Var tillverkar jeansen?

Bomull odlas främst i Kina, Indien, Pakistan och uzbekistan. bomullsodlingarna kräver stora mängder vatten, ungefär 7 000 liter per kilo tyg. Inom bomullsodlingen används också stora mängder gödnings- och bekämpningsmedel, som har negativ effekt på vattenlevande orga- nismer.

Vart förädlas bomull?

Bomull odlas dels på stora maskindrivna jordbruk i länder som USA, Australien och Brasilien, dels av miljoner småbönder i länder som Indien, Kina, och Pakistan.

Hur man fraktar kläder?

Oavsett om produktionen sker i Asien eller Europa fraktas nästan allt via sjöfarten och mycket av modet kommer in via Göteborgs Hamn. Tidigare skedde mycket av modeindustrins transporter med flyg för att snabbt få ut de nya kollektionerna på hyllorna. Men det har förändrats och kläder skeppas allt mer med sjöfart.

Hur påverkar utvinningen av bomull miljön?

Så mycket som 29 000 liter vatten kan krävas för att producera ett kilo bomull! Det används även ofta stora mängder insekts- och ogräsdödande kemikalier. Ett kilo bomull räcker till fem till sex t-shirts. Konventionell bomullsodling har därmed en stor påverkan på sötvattnets kretslopp och dess biologiska mångfald.

Hur påverkas miljön när man slänger bomull?

Tyvärr är det också en av de grödor som är mest påfrestande för miljön. – Bomullen är miljövärstingen bland textilier. Den kräver stora mängder bekämpningsmedel och vatten, vilket orsakar både miljö- och hälsoproblem, säger Emma Alm, som arbetar på Naturskyddsföreningens avdelning Handla miljövänligt.

Share this post