Rekommendationer

Vad paverkar ett vittnes trovardighet?

Vad påverkar ett vittnes trovärdighet?

Vittnesspsykologi är studier av de faktorer som kan påverka tillförlitligheten i ett vittnesmål. Forskning om människans perception, minne och påverkbarhet visar att människor inte är passiva mottagare av information. De flesta önskar att polisen löser brott och att domstolar avkunnar korrekta domar.

Kan man alltid lita på ett vittne?

Ögonvittnen har alltid haft en betydande roll för att klara upp brott. Men när DNA-tekniken introducerades visade det sig att väldigt många som dömts efter att ha pekats ut i vittnesmål faktiskt varit oskyldiga. Samtidigt är de vittnen som förhörts oftast helt säkra på att de talar sanning, även när de har helt fel.

Vad innebär Vittnespsykologi?

Vittnespsykologi behandlar vittnens utsagor och på vilka sätt ett vittne kan influeras av olika faktorer (Granhag, 2001, Granhag & Christiansson, 2008). En av de viktigaste metoderna för att ta fram bevis i en brottsutredning är förhör med vittnen, brottsoffer samt misstänkta gärningsmän.

Hur har Rättspsykologin vuxit fram?

Psykologer har länge mötts av misstro i rättssalarna. Men nu är rättspsykologin på väg att ta revansch. I Göteborg bedrivs världsledande forskning bland annat om hur man kan avslöja tilltänka terrorister. Forskningsledaren vittnar om ett stadigt ökande intresse bland poliser, domare och advokater.

Hur trovärdiga är vittnen?

Om vittnet exempelvis lämnar olika uppgifter vid olika tillfällen, kan det tala för att vittnets utsagan inte ”alltigenom är trovärdig” Om vittnet däremot berättar samma sak, och återger samma händelseförlopp, kan det istället tala för en hög tillförlitlighet.

Hur används Rättspsykologi?

Rättspsykologisk forskning handlar om att ta fram och praktiskt omsätta psykologisk kunskap som är viktig inom rättsväsendet. Rättspsykologin kan bidra till att polisens brottsutredningar blir mer effektiva och rättssäkra, och även till att den bevisvärdering som sker i domstol kan bli mer objektiv och rättvis.

Hur uppstod Rättspsykologi?

Rättspsykologi är inte någon ny disciplin. Redan i den psykologiska vetenskapens barndom under det sena 1800-talet intresserade sig forskarna för det mänskliga minnet. Advokaterna var också tidigt intresserade av den kunskap som psykologer kunde ge.

Hur uppkom Rättspsykologi?

Hur blir man Rättspsykolog?

Vanligtvis för att bli en rättspsykolog behöver man avancerade examen inom rättspsykologi som en sådan magister- eller doktorsexamen i rättspsykologi.

Får man betalt för att vittna?

Vill du begära ersättning gör du det i samband med rättegången. Du måste kunna visa kvitton eller motsvarande. Beslutar domstolen att du ska få ersättning kan den betalas ut till ditt bankkonto, om du i förväg har anmält dig till Swedbanks kontoregister. Detta kan göras på swedbank.se eller på ett av Swedbanks kontor.

Hur blir man Kriminalpsykolog?

Kriminalpsykologer är en typ av psykologer som specialiserar sig på juridiska frågor. Du kan bli det genom att ta examen från psykologprogrammet för att bli legitimerad psykolog. Sedan kan man genom påbyggnadsutbildningar och egna (själv-)studier specialisera sig mot just kriminalpsykologi.

Share this post