Ny

Vad ar en senskada?

Vad är en senskada?

En senskada, även kallad tendinopati eller tendinos, är en mycket vanligt form av skada. Senskador kan uppstå som följd av ett trauma mot senan eller, mer vanligen, överansträngning av senan. En senskada kan drabba alla senor i kroppen men är mer vanliga för hälsenor, knäskålssenor samt axel- och armbågens senor.

Vad är en tendinos?

UTREDNING. Ultraljudsundersökning alternativt magnetkameraundersökning kan visa skada på senan (tendinos), alternativt inflammation i bursan som ligger i anslutning till hälsenefästet. Tendinos betyder att det föreligger degenerativ förändring i senan lokaliserat till den ömmande delen.

Hur behandlar man senskada?

Vid en akut senskada är det bra att kyla benet med kallt vatten i 10-15 minuter och därefter lägga på ett enkelt bandage och ställa hästen i boxen medan man ringer veterinären.

Vad gör en sena?

Senor fäster musklerna vid skelettet Varje skelettmuskel omges av en hinna av bindväv. Där muskeln tar slut övergår bindväven i en sena som fäster vid skelettet. Senorna består av stram bindväv. De kortaste senorna är bara några millimeter långa och de längsta är ungefär 30 centimeter.

Vad är inflammation i senorna?

Själva senorna täcks av ett membranskikt, epitendineum. Om detta blir inflammerat eller förändras på grund av ständig överbelastning, uppstår en ihållande smärta längs senan. Orsaken är främst en överansträngning av senan, men symtomen kan också bero på en inflammatorisk ledsjukdom. Senorna i handleden drabbas oftast.

Hur behandlas tendinit?

Det kan behövas övningar från sjukgymnast för att träna de drabbade områdena på rätt sätt. Antiinflammatoriska läkemedel och injektioner med kortison runt omkring senan är andra alternativ som används vid behov. Upprepade kortisoninjektioner kan försvaga senan och därför bör sådana ges med försiktighet.

Hur ser en senskada ut?

Symtom vid senskada på häst När hästen får en senskada blir den halt på det drabbade benet. Beroende på skadans omfattning kan hältan variera från låggradig till att hästen inte kan stödja på benet. Ofta ses svullnad och värme över den drabbade senan.

Var sitter Gaffelbandet?

Gaffelbandet börjar på karpalledens baksida. Till en början utgörs gaffelbandet av en stam som sedan på skenans nedre del delar sig i två gaffelbandsgrenar. Dessa grenar fäster först på kotsenbenen och fortsätter därefter framåt och fäster gemensamt vid tåsträckarnas senfästen på kron- och hovbenen.

Share this post