Trendig

Vilka delsystem finns i mobiltelefoni?

Vilka delsystem finns i mobiltelefoni?

Basstationen fungerar via två delsystem: radioenhet (sändare/mottagare) (BTS, base transceiver station) samt styrenhet (BSC, base station controller). Det är basstationen som tar emot signaler från mobilstationen.

Hur fungerar mobil telefoni?

Men istället för att vara inkopplad direkt in i telefonnätet har mobiltelefonen en antenn inbyggd och kommunicerar genom radiovågor (en typ av elektromagnetisk strålning) med basstationer. Basstationerna är inkopplade i telefonnätet och därför kan man ringa alla på hela jorden som har en inkopplad eller mobil telefon.

Vad är en GSM telefon?

GSM är en förkortning av det engelska uttrycker Global System for Mobile communication, och är ett digitalt mobilnätverk som primärt används av mobiltelefoner i Europa och andra delar av världen. Tekniken använder olika “time division multiple access (TDMA).

Vem utvecklade telefonen i Sverige?

Telefon i varje hushåll Civilingenjören Henrik Tore Cedergren (1853-1909) var en av de första som skaffade telefon. Han såg en affärsmöjlighet i telefonin och startade 1883 Stockholms Allmänna Telefon AB med visionen ” telefon i varje hushåll i Stockholm”.

Hur ser kretsloppet för en mobiltelefon ut?

Först och främst ska mobiltelefonen lämnas in på en kommunal återvinningscentral, där den sorteras som elavfall. Många butiker tar även emot uttjänta mobiler och ser till att den återvinns själva, men berätta det inte för myndigheterna.

Vilka konsekvenser har telefonen i samhället?

Ökat stillasittande En sak som digitaliseringen i allmänhet och mobiler i synnerhet har varit med och skapat är det ökade stillasittandet i samhället. Detta gäller i princip alla generationer, men kanske allra mest barn och tonåringar, de som har levt hela sitt liv med en mobiltelefon.

Vad drev på utvecklingen av mobiltelefoni?

2000-talets mobiler Mobilerna utvecklades i en snabb takt under början av 2000-talet, och det nya 3G-nätet drev delvis på utvecklingen. Med mer data i 3G-nätet öppnades många nya möjligheter upp för streaming av film och musik vilket påverkade hur mobilerna utformades. Mobiler utvecklades även vad gäller kameror.

Hur kommunicerar mobiler?

Mobiltelefonerna använder radiovågor för att sända och ta emot information. Men när man ringer till en annan mobil går inte samtalet direkt mellan telefonerna.

Är 4G GSM?

4G är extremt bra utbyggt. Just nu finns 450 MHz, 700, 800 MHz, 900 MHz och 2 600 MHz i drift. 1800 MHz finns som stödband och till exempel Telia bygger ut detta band löpande där GSM-basstationer omvandlas till 4G-basar. 4G finns på 2100 MHz i mindre skala på ett begränsat antal platser.

När försvinner GSM nätet?

De planerar att stänga ner 2G-nätet i slutet av 2025. Licenserna från PTS för GSM (2G) går ut först 2025, därför är det osannolikt att någon operatör stänger ner sitt 2G-nät innan dess.

Share this post