Populära

Hur odlar man persika fran karna?

Hur odlar man persika från kärna?

Vanliga sättet:

  1. Fila ner kärnan så att vattnet kommer lättare in.
  2. Ta en kruka och fyll med näringsrik jord (sandig jord) och plantera ner kärnan ca 1 cm djupt i jorden.
  3. Se till att jorden alltid är fuktig eftersom kärnan inte får bli torr.

Hur får man en Persikokärna att gro?

Kan man stoppa ner en persikokärna i jorden och så blir det ett litet träd? Visst kan du göra det men fila persikokärnan ganska rejält så det hårda skalet kan släppa fram själva kärnan att gro. Sätt i sandig jord cirka 1 centimeter under jorden i en kruka.

Hur man odlar persikor?

Ett persikoträd behöver ca 50 cm djup, lätt, varm och väldränerad matjord i ett område om 1.5 – 2 m, så det är en bra idé att göra en förhöjning på 20-25 cm över den omgivande gräsmattan eller var man nu tänker plantera det. Plantera sedan trädet lika djupt som det stått i krukan eller några cm djupare.

Hur pollinerar man persikoträd?

När persikoträden blommar är det dags att pollinera. Jag använder fingret för att flytta runt pollen mellan blommorna, istället för pensel. Persikorna blommar! Varje blomma har potential att utvecklas till en frukt.

Hur planterar man aprikoskärnor?

Fila aprikoskärnan ganska rejält så att vatten kan komma in. Plantera den i blomjord cirka 1 centimeter under jordytan. Vattna rejält och knyt en plastpåse med ett litet andningshål runt krukan. Placera varmt.

Kan man odla persika i kruka?

Persikoträd i kruka Vill man ha persikoträd längre norrut, går det alldeles utmärkt att plantera och ha ett träd i en stor kruka, inomhus, på verandan eller i ett uterum. Tänk dock på att trädet kommer att växa med åren, till slut kommer det inte finnas krukor stora nog för trädet, om man inte beskär rötterna.

När ska man klippa persikoträd?

Persika beskärs vanligen efter skörd eller i JAS, vilket är förkortning för månaderna Juli, Augusti och September. Då görs underhållsbeskärning och om du behöver ta bort en större gren så görs det då.

Är persika Självfertil?

Persikan är av sorten ’Riga’. Den är självfertil, mycket härdigt och ska ge mycket frukt ganska tidigt. Alltså, tidigt efter att trädet planterats.

När bär persikoträd frukt?

Eftersom persika ger frukt bara på fjolårets skott är det viktigt att ta undan skott som inte kommer att ge frukt. Efter skörden är det lämpligt med beskärning, så jag återkommer med tips om det. Första egna persikan avsmakad 19 juli. Mums!

Hur pollinerar man citronträd?

Använd en tops, en fin pensel eller offra en blomma med pollen och lek bi genom att sammanföra ståndare och pistill. Blommat har de gjort även här inne och det sprider en underbar doft här i huset.

Måste persikoträd pollineras?

Den exotiska frukten på våra breddgrader är ren och skär odlingslycka. När de rosa blommorna slår ut är det tid att hjälpa trädet med pollineringen. Med en liten pensel duttar jag runt lite i blommorna för att sprida pollen och underlätta befruktningen. Inte komplicerat alls.

Share this post