Rekommendationer

Vad ar Metakognitiv strategi?

Vad är Metakognitiv strategi?

Metakognitiva strategier används för att medvetet planera, genomföra och utvärdera lärande. Författarna beskriver metakognitiva strategier som en självreglerande funktion. Till dessa strategier räknas bland annat att elever medvetet inriktar sin uppmärksamhet på en uppgift och inte låter sig distraheras av annat.

Vad är Metakognitiv kunskap?

Metakognitiv förmåga – bakgrund och betydelse Metakognitiv förmåga innebär att vara medveten om sitt eget tänkande och agera utifrån det. Det innebär att kunna tolka, värdera, ha omdömen om och reflektera kring fenomen. Det innebär också att kunna lösa problem med anpassning till situation, syfte eller sammanhang.

Vad är metakognition i förskolan?

Metakognition är ett sätt att förutse, övervaka, kontrollera och utvärdera kognition. I skolan bygger den på elevens medvetenhet om vad som ska läras och uppnås, vad som är en exakt och genomförbar strategi, och vad som är hans eller hennes framstegsstatus.

Vad är Metakognitiv förmåga?

Metakognitiv förmåga: Tolka, värdera, ha omdömen, reflektera, avgöra rimligheten, välja mellan olika strategier, pröva och ompröva.

Vad är Metakognitiva frågor?

Metakognition betyder att tänka om sitt tänkande. När det gäller lärande handlar metakognition om tankar kring sitt eget lärande. Det kan vara hur man lär, vad man lär och varför man lär. Metakognitiva frågor ställda till sig själv eller till någon annan gör oss fokuserade på lärandet som process.

Vad är metakognition exempel?

Förmågan till metakognition verkar utvecklas med åldern och har kopplats till theory of mind vilket innebär förmågan att förstå skillnaden mellan egna och andras kunskaper, tankar och handlingar. Jag kan till exempel veta och förstå att någon vet andra saker, mer eller mindre, än jag själv.

Vad är Metalärande?

Ur ett annat perspektiv betyder metalärande att lära sig tänka kritiskt och analytiskt kring det egna lärandet, det vill säga, sätta in det egna lärandet i ett övergripande personligt, och även, samhälleligt perspektiv.

Hur skriver man en Metareflektion?

Att metareflektera är att reflektera över innehållet i pågående eller tidigare reflekterande, ”meta-” i betydelsen ”vid sidan av”. Man ställer sig utanför sig själv och funderar över (=metareflektion) vad man tänkt (=reflektion) om det som man varit med om (händelser).

Vad är Metatänkande?

Vid ångest, oro och deppighet fastnar man så lätt i sitt huvud, i sina tankar på det som är jobbigt/läskigt/tungt. Då kan man bli medveten om det genom att “gå ur” sina tankar och se på dem utifrån. Man kan tänka att “jag tänker och reagerar såhär pga det jag varit med om”.

Vad är en Metareflektion?

Share this post