Populära

Vad menas med god fortsattning?

Vad menas med god fortsättning?

God fortsättning: Uttrycket kan användas när som helst på året. Det är den som uttalar orden som bestämmer vad de syftar på. Uttrycket används dock mest i mellandagarna och i början av januari. När uttrycket används mellan jul och nyår betyder det god fortsättning på helgerna.

Vad svara på god fortsättning?

”God fortsättning” mumlar vi blygt till varandra när vi har halkat oss fram genom snömodden. ”Tack detsamma” ska man då svara. Och så kan man fortsätta samtalet huruvida det verkligen har varit någon bra början på det här nya året, 2002. För det är ju detta som fortsättningshälsningen gäller.

När kan man använda god fortsättning?

”Gott slut” kan användas under ett litet fönster runt 30–31 december. ”Gott nytt år” passar självklart bra under nyårsafton och nyårsdagen men bör inte användas för länge, för den som vill vara regelivrare. Efter 1 januari fram till runt trettondagen passar ”god fortsättning på det nya året” bra.

När säger man glad fortsättning?

När passar det egentligen att önska någon god fortsättning? Uttrycket ”god fortsättning” kan egentligen användas när som helst. Till exempel efter midsommar med betydelsen god fortsättning på sommaren. Men vanligast är efter jul då det står för god fortsättning på helgerna eller efter nyår.

Vad kallas veckorna efter nyår?

Kort svar: Oxveckorna syftar numera på de veckor som kommer efter trettonhelgen och den längre ledighet som många haft under jul- och nyårshelgen.

Hur skriver man god fortsättning?

Då används det oftast utan ytterligare specificering: ”God fortsättning!” När uttrycket används mellan jul och nyår betyder det ”god fortsättning på helgerna” och när det används i januari betyder det ”god fortsättning på det nya året”. Båda användningarna är vanliga och helt accepterade.

Kan man svara detsamma på Gott Nytt År?

Språkrådet on Twitter: ”Båda funkar.

Hur länge kan man önska god fortsättning på det nya året?

Inte heller ”gott nytt år” är något man bör säga för länge om man är en regelivrare av rang. Nyårsnatten från midnatt och den 1 januari ut, sedan är det dags att gå över till ”god fortsättning på det nya året”, vilket man enligt Mats Danielsson kan slänga sig med till omkring trettondag jul.

När Säger man God Jul?

God Jul sägs (till de man sannolikt inte kommer träffa innan jul) från 1:a advent fram till och med 24 december. De flesta tillönskar en God Jul från veckan innan jul. Det är helt i sin ordning att från den 27 december även säga Gott Nytt År till de du inte kommer träffa innan nyåret.

Hur skriver man glad midsommar?

”Glad midsommar” eller ”Trevlig midsommar”

  1. Det är många som undrar om man ska säga “Glad midsommar” eller “Trevlig midsommar” inför midsommarafton.
  2. Glad eller trevlig?
  3. “Glad midsommar” är den vanligaste hälsningen i midsommartider.
  4. “Trevlig midsommar” används mer och mer.
  5. Båda hälsningarna är alltså “rätt”.

Vad kallas veckorna efter jul?

Kort svar: Även om uttrycket ”oxveckorna” numera enbart brukar syfta på de slitsamma veckorna efter jul- och nyårshelgen användes det förr både om de helgfattiga veckorna under hösten och om de dito under januari och februari. Det äldsta belägget för ordet ”oxvecka” i KB:s tidningsdatabas är från början av juli 1880.

Share this post