Rekommendationer

Vilken benamning anvands i foreskrifterna for att ange att en installation ar utford pa ett satt sa att den inte ar farlig for person husdjur eller egendom?

Vilken benämning används i föreskrifterna för att ange att en installation är utförd på ett sätt så att den inte är farlig för person husdjur eller egendom?

Skydd mot elchock 2 § En starkströmsanläggning skall vara utförd så, att personer och husdjur skyddas mot fara som kan uppstå vid direkt beröring av spänningsförande delar.

I vilka installationer kan man använda sig av skyddsåtgärden hinder och placering utom räckhåll?

11 Del 4 Kap 41 Skyddsåtgärderna hinder, placering utom räckhåll, isolerad miljö, (i princip förbjudet enligt ELSÄK-FS 2008:1) jordfri lokal skyddsutjämning, och skyddsseparation där en strömkälla matar mer än en apparat får endast användas i elinstallationer som är tillgängliga för fackkunniga eller instruerade …

Vem har ansvaret enligt Elsäkerhetslagen för att Elinstallationsarbetet blir korrekt utfört hos en kund?

2. se till att elinstallationsarbete endast utförs av en elinstallatör eller av någon som omfattas av företagets egenkontrollprogram enligt 1. 25 § Ett elinstallationsföretag som ska utföra arbete på andras anläggningar ska anmäla detta till tillsynsmyndigheten.

Vad innebär begreppen anläggning resp utrustning tidigare anordning vilka används på ett flertal ställen i lagarna och föreskrifterna?

2 § Med elektrisk anläggning avses i denna lag en anläggning för produktion, överföring eller användning av el med de särskilda föremål som finns i anläggningen och som behövs för driften av den. Om olika delar av en och samma anläggning har skilda innehavare, anses varje sådan del som en särskild anläggning.

Vad menas med Skyddsutjämning?

Syftet med kompletterande skyddsutjämning är att begränsa den beröringsspänning som kan uppstå mellan utsatta delar och främmande ledande delar till ett ofarligt värde. Som främmande ledande delar betraktas då de ledande delar som har en resistans som understiger 4 kΩ till utsatt del.

Vad är Funktionsjordning?

Funktionsjordning är jordning av en punkt eller punkter i ett system, en installation eller en utrustning, som är nödvändig uteslutande för att tillgodose en riktig funktion.

Vem har enligt ellagen och föreskrifterna ansvaret för anläggningens utförande och skötsel?

Det är innehavaren som ansvarar för att elanläggningen är säker. Ansvaret innebär bland annat att regelbundet kontrollera anläggningen och hålla koll på vilka lagar och regler som gäller. Innehavaren är antingen den som äger elanläggningen eller den som använder den.

Vem ansvarar för att en anläggning kontrolleras före idrifttagning?

Hur kontrollen ska utföras regleras inte av Elsäkerhetsverkets föreskrifter. Anläggningarna varierar i storlek och komplexitet vilket gör det svårt att ge några detaljerade anvisningar. Det är endast det registrerade elinstallationsföretaget som kan avgöra vilka åtgärder som behövs i det konkreta fallet.

Vad innebär begreppen anläggning resp utrustning tidigare anordning?

Förverkande. 52 § En elektrisk anläggning eller elektrisk utrustning som varit föremål för brott enligt denna lag ska förklaras förverkad, om det inte är uppenbart oskäligt. I stället för sådan egendom kan värdet av egendomen förklaras förverkat.

Vad är ett elinstallationsföretag?

Vilka företag räknas som elinstallationsföretag? Alla som någon gång yrkesmässigt utför elinstallationsarbete definieras som ett elinstallationsföretag. Det gäller även dig som utför arbete på egen anläggning, oavsett vilken bolags- eller organisationsform verksamheten bedrivs i.

Vad menas med begreppet potentialutjämning?

Potentialutjämning är ett samlingsbegrepp, som innebär att spänningsnivåer utjämnas. Det kan röra sig om skyddsutjämning för att skydda mot elchock eller funktionsutjämning för att säkra en funktion.

Hur fungerar potentialutjämning?

Genom potentialutjämningen förbinds samtliga ledande system med varandra och får därmed samma potential. Spänningsdifferenser som kan uppstå mellan olika system undviks eller reduceras väsentligt med potentialutjämning. Systemet ansluts till jord och får då optimal funktion.

Share this post