Innehållsförteckning
Vad händer med en kvinna i klimakteriet?
Klimakteriet är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det kan pågå olika länge, från något år upp till mer än tio år. Klimakteriet kallas också för övergångsåldern. Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet.
Vilka förändringar sker i kroppen under klimakteriet?
Klimakteriet inträffar oftast vid ca 45-55 års ålder. Då förändras hormonbalansen och kroppen producerar mindre östrogen och progesteron. Många upplever då olika besvär som kan variera från svettningar och vallningar till oro och sömnbesvär.
Hur påverkar östrogen kvinnor?
Hormonet har stor betydelse för vårt skelettets hållfasthet, positiv effekt på inlärning och minne, skyddande effekt på vårt hjärt-kärlsystem, kontroll av vår ämnesomsättning samt påverkar vårt immunsystem. Hos kvinnor är östrogen också betydelsefullt för utveckling och funktion av fortplantningssystemet.
Vad händer när östrogenet minskar?
Östrogenbrist är också något som kan kopplas till benhälsa. När du går in i klimakteriet ökar risken att drabbas av benskörhet (osteoporos). Detta är till följd av minskade mängder östrogen i kroppen. Förvisso har det inte påståtts att det skulle hjälpa att tillföra nya hormoner.
Vad är första tecknet på klimakteriet?
Svettningar och/eller värmevallningar. När hormonmängden förändras kan du uppleva att kroppen får problem att reglera temperaturen. Vid en vallning blir du varm över bröstet och upp mot hals, ansikte och ut i armarna, du kan också få svettningar över kroppen. Värmevallningar kan efterföljas av kylvallningar och frossa.
Vad händer i kroppen vid Värmevallning?
Samtidigt med värmen börjar vanligen ansiktet rodna och kroppen svettas, och somliga får hjärtrusningar (med palpitationer). Tillståndet varar som regel någon minut, men enskilda kan ha mycket kortare (några sekunder) eller mycket längre (flera minuter) värmevallningar. Värmevallningen åtföljs ofta av frossa.
Vad händer i kroppen efter klimakteriet?
Kroppens slemhinnor blir ofta tunnare och torrare i klimakteriet. Huden blir torrare, ögonen kan kännas grusiga och torra och även näsan och halsen påverkas. Det är även vanligt att slemhinnorna i slidan blir torra och sköra, och du kan blöda lite vid samlag.
Vad händer vid östrogenbrist?
Har du östrogenbrist så kommer du känna dig torr. Inte bara där nere, utan överlag. Du blir lättare irriterad, får lättare infektioner (även urinvägsinfektion), sprickor och smärtor i underlivet, blir svårare kåt, får mindre mens eller blir av med den helt, och problem med din fertilitet.
Hur farligt är det att ta östrogen?
Studien i The Lancet visar att i en grupp med normalviktiga kvinnor som från 50 års ålder tar östrogen och gestagen varje dag under fem år kommer 1 av 50 att få bröstcancer när de är mellan 50 och 69 år. Om gestagen tas mer oregelbundet är motsvarande siffra i stället 1 av 70.
Hur påverkas vi av östrogen?
Hormonet gör att kvinnor utvecklar bröst, kroppshår och menstruation. Det styr menstruationscykeln och spelar stor roll vid graviditet. Även klimakteriet sätts igång av östrogen och andra könshormoner. Dessutom har östrogen flera andra roller i kroppen.
När östrogenet sjunker?
Mängden östrogener i kroppen minskar när kvinnor går in i klimakteriet, vilket kan orsaka flera symptom. Till exempel torra slemhinnor, värmevallningar och svängningar i sinnesstämningen. De som upplever klimakteriebesvär kan lindra dem med läkemedel som innehåller östrogen. Även vissa p-piller innehåller östrogen.
Vad gör gestagen med kroppen?
Mellanpiller och minipiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral är preventivmedel som innehåller hormonet gestagen. De gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermier inte kan ta sig igenom. De gör också slemhinnan i livmodern tunn så att ett befruktat ägg inte kan fastna där.