Ny

Hur langt upp pa land gick tsunamin?

Hur långt upp på land gick tsunamin?

Sri Lanka drabbades också mycket hårt av tsunamin som är den värsta naturkatastrofen i landets historia. Värst drabbades öns södra och östra kuster. Upp till 12 meter höga vågor krossade allt som kom i vägen och de trängde upp till 2 km in i landet.

Hur många döda tsunamin?

I Sri Lanka dödades 35 000 människor och i Indien 16 000. Sammanlagt skördade tsunamin minst 230 000 offer i 14 länder. I väst fick förödelsen i Thailand mycket uppmärksamhet som en följd av att mer än 2 000 utländska turister omkom på semesterön Phuket och på den populära badorten Khao Lak.

Vad hände efter tsunamin 2004?

Skador i Thailand Khao Lak drabbades hårdast, med omkring 3 000 döda. Fiskebyn Ban Nam Khem, några mil norr om Khao Lak, förlorade nästan hälften av sina 5 000 invånare. Först efter fem år hade turistindustrin återhämtat sig till samma nivåer som före tsunamin.

Hur hög var vågen tsunamin i Thailand?

Vågorna som slog in över land på ön Sumatra var upp till 25 meter höga, vilket kan jämföras med den våg som nådde Thailand som var cirka 10 meter hög. Det fanns inte heller någon tid att skydda sig mot tsunamin eftersom det bara tog cirka 15 minuter innan den första, stora vågen nådde ön Sumatra.

Hur många svenskar dog i Thailand tsunamin?

Den 26 december 2004 slog naturen till med en förödande kraft. Flera enorma tsunamier sköljde över Thailand och flera andra länder i regionen – något som resulterade i att över 226 000 personer dog, varav 543 svenskar.

Vad blir konsekvenserna av en tsunami?

Cyklonen och följande översvämningar dödade många människor och förstörde infrastruktur som vägar, broar och byggnader. Även sjukvården drabbades samtidigt som vårdbehoven ökade för till exempel diarré, hudinfektioner, luftvägsinfektioner, malaria och kolera. Läs mer: ”Ni hittar oss under vattenytan.”

Hur många svenskar dog under tsunamin?

Vilka svenskar dog i tsunamin 2004?

Klicka på bilderna för att ta del av berättelserna.

  • Gösta, 9 år.
  • Marita, 36 år. Tjörn.
  • Max, 17 år. Hudiksvall.
  • Matilda, 16 år. Västerås.
  • Saga, 3 år. Alingsås.
  • Sven-Anders, 50 år. Falkenberg.
  • Sandra, 26 år. Sundsvall.
  • Britt-Marie, 64 år. Karlstad.

Hur många svenskar dog i tsunami?

Flera enorma tsunamier sköljde över Thailand och flera andra länder i regionen – något som resulterade i att över 226 000 personer dog, varav 543 svenskar. För TV4-reportern Stefan Nieminen, som var på plats mitt i katastrofen, fungerar händelsen som en påminnelse om hur snabbt allt kan ändras till det värsta.

Hur många svenska barn dog i tsunamin 2004?

Bland de omkomna och saknade svenskarna var 232 personer från Stockholms län, 65 av dem var barn. Flertalet av de svenska offren, 124 personer, var från Stockholms kommun. 38 av dem var barn. Exakta antalet dödsoffer för katastrofen har inte kunnat fastställas men bedömningen är att 250 000 människor omkom i flodvågen.

Share this post