Frågor

Hur ska man beskara gurkplantor?

Hur ska man beskära gurkplantor?

Beskära gurkor Beskärning av gurkplantorna hjälper dem att växa och förbättrar kvalitén hos grönsakerna. Huvudskottet bör inte klippas ned. Klipp ner sidoskotten till ungefär tre blad.

Kan man klippa bladen på Gurkplantan?

Du behöver inte ta bort helt friska blad från gurkplantan, om de inte hindrar ljus till gurkorna. Om några blad börjar gulna, oftast nerifrån på friska gurkplantor, kan du ta bort bladen intill stammen med en vass kniv, lämna inte något bladskaft kvar.

Kan man ta bort blad på zucchini?

Om man tar bort hela rankan med blad och fruktämne, kommer resten av plantan inte beröras något nämnvärt. Den kommer att växa som vanligt och de frukter som återstår kommer att mogna i vanlig takt.

Kan man ta bort blad på squash?

Ta bort blommor som inte kommer att hinna mogna till frukt så går all näring i plantan till de befintliga zucchinifrukterna. Du kan även ta bort stora blad som skuggar frukten, för att skynda på mognaden.

Vad är sidoskott på gurka?

Sidoskotten toppas när de fått ca 5 blad och skärs tillbaka till bara ett blad när de så småningom har slutskördats. I detta bladveck släpper man då fram ett nytt sidoskott.

Hur sköter jag gurkplantor?

Den del där plantan och jorden möts (rothalsen) bör vara högsta punkten, plantan mår bäst av att vattnet rinner bort från stjälken/plantans mitt. Vattna rejält, så att jorden slammar igen, första gången. Tänk på att inte sätta plantorna för tätt, gärna 40-50 cm mellan plantorna.

Kan man toppa rangliga gurkplantor?

Även vanliga gurkplantor bör du toppa. Lene rekommenderar att du tar bort sidoskotten, åtminstone till de tre-fyra första bladvecken. Var uppmärksam på att det inte är de små gurkorna du tar bort – och vänta eventuellt tills du kan se om det är en ny stängel eller en lite gurka som är på väg.

Varför vissnar bladen på Gurkplantan?

Tips 4: En gurkplanta som vissnar kan bero på att den har fått angrepp på rothalsen, för varmt, för lite eller för mycket vatten. Känn med handen i jorden c:a 1 dm djupt och då avgör du om det är för torrt eller blött. Är det för blött kan du bara kultivera jorden så att den blir lucker och torkar upp.

Varför gulnar bladen på zucchini?

Näringsbrist kanske, squash är som pumpa de gillar massor av gödning. Fast det kan det knappast vara, det är massor av kogödsel i lådan….

Kan man beskära pumpa?

Särskilt meloner och pumpor beskär jag för att växterna ska lockas att lägga mer energi på att utveckla frukter snarare än blad och långa rankor. Det ger fint resultat.

Vad är ett sidoskott?

Man kan också se ordet skott i meningen att det vuxit ut ett sidoskott. Detta är en förgrening som växten skjuter ut och ska alltså inte förväxlas med det skott man skär av i syfte att föröka växten vegetativt som sticklingsförökning också ibland kallas.

Hur gallrar man gurka?

Gurkan bildar nämligen en rad sidoskott från huvudskottet och dessa ska beskäras till andra bladparet för att ge plantan kraft att koncentrera sig på att göra gurkor istället för att växa sig så stor som möjligt. Gallra bort vartannat gurkämne för att få en jämnare tillgång av mogna gurkor.

Share this post