Ny

Vad ar en Returventil?

Vad är en Returventil?

Returventilen är den ventil som sitter nertill på radiatorn vid utloppet, vars uppgift främst är att kunna stänga av flödet till radiatorn till returen vid eventuellt byte av radiator förutsatt att radiatorventilen fungerar som den ska.

Vad ska elementet stå på?

Med hjälp av en termostat ska elementet reglera värmen i rummet. När temperaturen i rummet är över 20 grader slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt. Värmen går igång när utomhustemperaturen ligger stabilt under 10-15 grader.

Hur ventilerar man element?

Innan du öppnar ventilen, sätt en mugg eller handduk under. Skruva försiktigt tills det börjar pysa ut luft. När det börjar rinna ut vatten är det dags att skruva åt ventilen igen (om det inte finns luft i elementet kommer det vatten direkt). Kontrollera att den håller tätt, men dra inte åt för hårt.

Måste man stänga av cirkulationspumpen när man luftar elementen?

Nej, det är absolut inget måste, det är inte alltid man har möjlighet att stänga av cirkulationspumpen. Är man osäker på hur man stänger av den så är det bättre att låta bli.

Hur justera Returventil?

Avstängning Returventilen Trim justeras med hjälp av en insexnyckel. Ventilen stängs vid vridning medurs. Om ventilen har förinställts bör man räkna varven vid stängning, för att kunna ställa öppna ventilen till samma läge igen.

Hur fungerar Injusteringsventil?

Injusteringsventilerna i en shuntgrupp används för att mäta och justera in rätt flöde i respektive krets. Har shuntgruppen varvtalsstyrd pump ska injusteringsventilen sekundärt enbart användas till att mäta flödet. Flödet anpassas med hjälp av pumpens varvtalstyrning istället för genom strypning vilket sparar energi.

Vad betyder siffrorna på elementet?

Vad betyder de olika markeringarna? Varje steg, eller ”prick”, innebär ca 1 grad. Termostaten är specialbeställd just för att hålla 22 grader, och därför är det högsta läget en bit över siffran 3 på termostaten. Siffran 3 innebär ca 20 °C, 2 ca 16 °C, och 1 ca 12 °C.

Vilken framledningstemperatur ska det vara?

Framledningstemperaturen ökar när det blir kallare ute. På sommaren kan framledningstemperaturen vara 20 grader och en kall vinterdag kan det behövas 60 – 70 grader. I undercentralen finns ofta förinställda temperaturprogram för huset.

Hur gör man rent bakom element?

Sätt trasan på skeden och fäst med en gummisnodd. Därefter kan du rengöra springorna i elementen. Om det är svårt att få bort dammet kan du doppa trasan i varmt vatten med lite diskmedel i. Bakom elementen gör du lättast rent med en vanlig dammvippa.

Hur fungerar ett Ettrörssystem?

Principiellt består 1-rörsslingor av seriekopplade radiatorer till skillnad från konventionella 2-rörssystem där radiatorerna är parallellkopplade. Vatten till den första radiatorn länkas av så mycket som motsvarar effektbehovet i det utrymmet.

Kan man stänga av cirkulationspumpen?

Om din växlare är av en äldre modell som inte har en automatisk reglering av cirkulationspumpen rekommenderar vi att du inte stänger av den. Detta för att det är större risk att du glömmer att motionera cirkulationspumpen och då kan pumpaxeln fastna. Låt den istället vara påslagen, den förbrukar inte mycket el.

Share this post