Frågor

Vad ar forutsattningen for att en uttorkning ska starta?

Vad är förutsättningen för att en uttorkning ska starta?

Efter att självuttorkningen avstannat behöver fukten diffusionsuttorka för att nå ett lägre RF. Provningarna genomförs i plåtburkar utan lock där den omgivande luftens RF och temperatur ger drivkraften för uttorkningen.

Vad består portlandcement av?

Sammansättning av cementbundna byggnadsmaterial Vanlig cement innehåller också små mängder sulfater. Analysdata av portlandcement visar ungefär 63% Kalciumoxid (CaO), 1,2% Kaliumoxid (K2O) och 0,15% Natriumoxid (Na2O).

Vilka tre komponenter består cement av?

För att tillverka cement behövs kalksten och märgelsten som är en lerblandad kalksten. Båda bergarterna bryts i täkter nära fabrikerna. Den brutna stenen transporteras, krossas och mals till ett fint mjöl som förvärms innan det når cementugnen.

Vad är Aluminatcement?

Aluminatcement består av bauxit och kalksten som smälts samman och mals. Av den orsaken kallas materialet också för smältcement. Produkten utvecklades för hundra år sedan för att användas i aggressiva miljöer och gipsgruvor och började användas i Sverige 1926.

Vad innehåller flygaska?

Flygaskan klassas som farligt avfall och är vad som blir kvar när rökgaserna från avfallsförbränning renas. Den innehåller ungefär 20 procent salt som bildas av olika klorföreningar från bland annat plast. Bland tungmetallerna finns till exempel kvicksilver och bly.

Varför vill man stoppa Cementa?

Varför vill ni inte att Cementa ska få tillstånd? Eftersom Cementa fortfarande inte lyckats bevisa att deras kalkbrytning inte försämrar grundvattnet på Gotland. En fortsatt kalkstensbrytning i Cementas täkter hotar på sikt vattentäkten i Tingstäde, som är viktig för vattenförsörjningen i Visby och norra Gotland.

Varför blandar man gips i cementen?

Efter kylning mals cementkulorna till pulver. Därefter tillsätts fem procent gips för att hämma cementens bindning till ett fint pulver som saluförs som cement av olika kvalitéer.

Vilka beståndsdelar består betong av?

Det vi vanligtvis kallar betong består av cement, vatten och ballast. Ballasten kan bestå av sand, natursten, krossat stenmaterial, lättklinker etc.

Vad är det för skillnad mellan betong och cement?

I de flesta byggvaruhus finns det i anslutning till cementen ofta säckar som benämns betong. Detta är helt enkelt färdigblandad betong där man endast behöver tillsätta vatten. Det här är ett givet val om man ska gjuta mindre konstruktioner som exempelvis plintar, trappor och liknande.

Share this post