Allmänning

Hur berattar man att man fatt sin mens?

Hur berättar man att man fått sin mens?

Du kan också skicka ett meddelande eller skriva en lapp om det känns jobbigt att säga det. Ofta känner föräldrar på sig att det är dags för en att få mens så de brukar inte bli så överraskade. Om du vill prata med någon annan om mens så är skolsköterskan en bra person. Där kan du också få bindor och tamponger.

Åt vilket håll ska bindan sitta?

Så här lägger du bindan eller trosskyddet På ena sidan av bindan eller trosskyddet finns det klister. Den sidan ska du lägga mot underbyxorna.

Kan man bada med binda när man har mens?

Om du badar i badhus eller liknande så behöver du använda tampong eller menskopp. Bindor fungerar dessvärre inte i vattnet då de suger upp vätska vilket leder till att de kommer suga upp badvattnet och inte hjälpa dej att suga upp mensblodet.

När räknas det som mens?

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

Vad är det för klumpar i mensen?

När du blöder lite är mensen oftast brunaktig eftersom blodet hinner torka lite på vägen ut ur slidan. Så kan det vara i början och i slutet av mensen. När du blöder mer är blodet rödare. Då kan du också få klumpar i mensen, det beror på att blodet klumpar ihop sig på vägen ut.

Vad händer efter första mensen?

Precis när mensen börjar är det vanligt att få ont i magen eller ryggen. Några personer får mycket ont, men mensvärk är ofarligt. När du har haft mens börjar allt om från början igen och ett nytt ägg mognar i äggstockarna.

Hur använder man Tygbindor?

Tygbindor har lika god absorberingsförmåga som vanliga bindor. Tygbindor hålls på plats med hjälp av tryckknappar som fästes under trosan. Tygbindor är allergivänliga och innehåller varken kemikalier eller blekmedel. Tygbindor tvättas i tvättmaskin och återanvänds.

Vad händer om man har mens i två veckor?

Om du är stressad, sjuk eller befinner dig i en större livsförändring kan mensen ibland helt utebli. Eller så kanske du tvärtom har mens två veckor i sträck. Inget av detta är särskilt ovanligt och behöver inte tyda på att något är fel.

Varför ska man inte bada när man har mens?

Du kan bada under mens, men just under mensen ändras miljön i underlivet och du blir något mer mottaglig för infektioner. Du kan använda tampong när du badar men sätt i en ny innan du hoppar i och byt den sedan när du badat färdigt.

Vad får man inte göra när man har mens?

Vissa skydd mot graviditet kan göra så att du inte får mens, men det är olika från person till person. Därför måste du testa innan du vet hur det blir. Exempel på såna skydd mot graviditet är minipiller, hormonspiral, p-spruta och p-stav. Du får inte heller någon mens om du väljer att äta ihop dina p-pillerkartor.

Share this post