Allmänning

Var kommer Hesa Fredrik ifran?

Var kommer Hesa Fredrik ifrån?

Per Grankvist. Det formella namnet är ”Viktigt meddelande till allmänheten”, eller VMA, men den är kanske mest känd som ”Hesa Fredrik”. När signalen provades för första gången 1931 tyckte Dagens Nyheters krönikör Fredrik Rydqvist att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och uttrycket spred sig sedan snabbt.

När slutade Hesa Fredrik låta varje månad?

En vanlig missuppfattning är att Hesa Fredrik testas en gång i månaden. Under andra världskriget hade man begränsad provning varje helgfri måndag en gång i månaden klockan 15.00. Efter krigets slut 1945 ändrades intervallet till fyra gånger per år. Det var alltså nästan 80 år sedan signalen ljöd varje månad.

När är Hesa Fredrik?

Varningssystemet, VMA, testas fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Hur många Hesa Fredrik finns det?

I Sverige har vi ett utomhuslarm som kallas ”Hesa Fredrik”. Det är ett nätverk av tutor som täcker hela Sverige, och som är en del av hela det svenska varningssystemet. (Du kan läsa om alla delarna lite längre ner.) Det finns ungefär 4500 tutor och de sitter ofta på hustak eller andra höga ställen.

Var hörs Hesa Fredrik?

Om du hör en signal eller ljud som du misstänker är Hesa Fredrik så lyssna på Sveriges Radio P4, titta på SVT eller titta Krisinformations webbplats. Om det inte kommer någon information i dess kanaler, är det inte signalen Viktigt meddelande du hört utan någon annan signal.

Hur många gånger låter Hesa Fredrik?

Det är inte flyglarmet som testas utan signalen Viktigt meddelande. Detta görs fyra gånger per år för att kontrollera att systemet fungerar och för att göra allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Hur ofta hörs Hesa Fredrik?

Signalen Hesa Fredrik testas en gång per kvartal, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Om du hör signalen vid en annan tidpunkt än då den testas, eller får ett VMA i mobilen ska du: Gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.

När testas Hesa Fredrik 2021?

2021 kommer signalen att testas följande datum: 1 mars. 7 juni. 6 september.

Var finns Hesa Fredrik i Sverige?

Hesa Fredrik finns inte överallt, utan varje kommun avgör var anläggningarna bäst behövs. Om du bor i ett område som saknar VMA-tuta kan du ändå bli varnad via apparna Krisinformation, SOS Alarms app 112 och Sveriges Radio Play för notifieringar om viktigt meddelande till allmänheten.

Hur långt hörs Hesa Fredrik?

En sju sekunder lång ton ljuder och följs av en 14 sekunders paus, sedan ny ton, ny paus och så vidare under två minuter. Efter en längre paus (cirka 90 sekunder) hörs sedan den 30 sekunder långa ”faran över”-signalen.

Share this post