Trendig

Hur vet jag vilket hjullager jag ska ha?

Hur vet jag vilket hjullager jag ska ha?

Börja med att leta en eventuell beteckning på lagret, ofta en sifferserie exempelvis 30205. Mät lagret. Det är lagrets innerdiameter, ytterdiameter och bredd som är intressant. Var uppmärksam på att det ibland är två hjullager på varje sida.

Vad är ett Kompaktlager?

Hjullagren till släp består oftast av två stycken koniska rullager per hjulsida (kan även vara kompaktlager eller vanliga spårkullager, men byte av dessa går vi inte igenom i denna artikel). De koniska rullagren består av två delar, en innerbana och en ytterbana. Det är på innerbanan som rullarna sitter fast.

Hur får man bort ett hjullager?

Fram med svetsen, och dra ett par strängar med svets inne i lagerbanan. När svetsfogen svalnar, så drar den ihop lagerbanan, så den krymper. Upprepa detta ett par gånger, så går det relativt enkelt att knacka ur lagret sen. Att försöka få loss det med huggmejsel, dremel eller likn kan du nog glömma.

Vad kostar det att byta hjullager på släpvagn?

Hur mycket ett nytt hjullager till din släpvagn kostar beror förstås på vilken typ det handlar om. Men väljer du att köpa ett vattentätt lager med mutter och låsring går det att hitta från 150 kronor och uppåt (beroende på typ och storlek).

Vilket hjullager till släpvagn?

Den vanligaste formen av hjullager är den koniska varianten. Den består även av två delar som kallas för ytterbana och innerbana. Själva rullarna sitter fast på innerbanan. Är du osäker på vilket hjullager som passar för just din släpvagn så kan du naturligtvis rådfråga oss genom att kontakta kundtjänsten.

Hur hårt kan man dra ett hjullager?

Du ska först dra den hårt så att trumman går tungt sen släpper du muttern tills att du kan röra brickan bakom med en mejsel. Du ska kunna röra den utan någon direkt ansträngning. om det hackar som du säger så kan man misstänka dåliga hjullager.

Hur hårt ska man dra åt Centrummuttern på ett släp?

Kolla gärna handboken för din släpvagn, trycket brukar ligga runt 280 newton för kompaktlager. Ställ in rätt tryck och dra tills det klickar. 9, Kom ihåg att justera bromsarna och efterdra hjulmuttrarna.

Hur låter det när hjullagret är trasigt?

– Ett trasigt hjullager låter oavsett om man kör rakt fram eller svänger, ljudet kan dock ändra karaktär när man vrider på ratten. Prova att styra och lyssna, det borde låta mer om ett trasigt lager om man styr åt det ena hållet. Prova också att rycka i hjulet, om det glappar är lagret slut, säger Magnus Possman.

Är det dyrt att byta hjullager?

Många undrar vad det kostar att byta hjullager. Du kan räkna med att det tar mellan två och tre timmar att byta ett hjullager, beroende på om hjullagret är en del av hjulnavet eller om det sitter ihop med bromsskivan. Utöver kostnaden för arbetet kostar nya hjullager ofta mellan 1 000 och 3 000 kronor inklusive moms.

Kan man byta hjullager själv?

När det handlar om hjullager bör det nämnas att det inte är särskilt svårt att byta ut dem. Om du reparerat ditt fordon på egen hand tidigare bör du kunna utföra detta byte själv utan problem.

Hur hårt ska man dra ett hjullager?

Du ska först dra den hårt så att trumman går tungt sen släpper du muttern tills att du kan röra brickan bakom med en mejsel. Du ska kunna röra den utan någon direkt ansträngning. om det hackar som du säger så kan man misstänka dåliga hjullager. men justera in lagret och testa.

Hur hårt ska hjullager dras?

Använd alltid en momentnyckel för att dra fast flänsmuttern. Alla flänsmuttrar ska dras fast med 280-300 Nm.

Share this post