Trendig

Varfor bor vi undvika tillsatt socker?

Varför bör vi undvika tillsatt socker?

Äter man mer tillsatt socker än 10 procent av kalorierna är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med. Socker ökar också risken för karies, hål i tänderna.

Vad är en sockerkick?

Låt godiset ligga. Fenomenet ”sockerkick” – en snabb, kortvarig energihöjning efter att ha ätit något sött – existerar inte. Snarare gör socker oss trötta, visar en genomgång av 31 studier på området enligt Må bra.

Vad är problemet med socker?

I de svenska kostråden från Livsmedelsverket konstateras att för mycket socker ökar risken för fetma, typ-2-diabetes, sjukdomar i hjärtat och blodkärlen samt cancer. Söta drycker är särskilt kopplade till risk för fetma eftersom de ger många kalorier men inte mättar.

Vad menas med tillsatt socker?

Tillsatt socker är det socker som inte finns naturligt i råvaror och som tillsätts till livsmedel som en ingrediens.

Varför ska man inte äta socker och godis?

Socker innehåller mycket kalorier men inga näringsämnen. En kost innehållande mycket socker kan därför leda till både övervikt och näringsbrist. Övervikt i sin tur ökar risken för en rad sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ II och cancer.

Varför tillsätts socker i produkter som vi inte uppfattar som söta?

text: Susanne Bryngelsson*, fil dr, SNF Swedish Nutrition Foundation, Lund. Alla sockerarter smakar mer eller mindre sött, vilket ofta är den huvudsakliga anledningen till att de tillsätts till livsmedel. Det förekommer dock vissa skillnader i söthet mellan de olika sockerarterna.

Varför får man en sockerkick?

Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en sockerkick som kvitto. Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi. Eventuellt överskott lagras som fett.

Kan man få en sockerkick?

Resultatet visar att ingenting tyder på att sockerkickar existerar, och att socker inte har någon positiv inverkan på energi, humör eller prestationsförmåga, oavsett mängd och kvalitet. I stället anser forskarna att man snarare får en sockerkrasch – de som äter socker blir tröttare än de som inte äter socker.

Vilka sjukdomar och hälsoproblem kan en hög sockerkonsumtion leda till?

Enligt Vårdguiden 1177 (2016) kan barnfetma leda till följdsjukdomar som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, svårigheter med sömn, hormonrubbningar, fettlever och cancer.

Vad händer i hjärnan när man äter socker?

– Socker påverkar mest fetma och aktivitetsnivå. Det upptäcktes i USA på 1970-talet att hjärnan aktiveras av stora mängder socker, och man såg ett samband mellan stora mängder socker i koncentrerad form och hyperaktivitet, typ adhd. Största boven är läsk, som tas upp direkt av kroppen.

Vad betyder inget tillsatt socker?

Sockerfritt – Utan socker: Innebär att produkten inte innehåller något socker, varken tillsatt eller i naturlig form. Inget tillsatt socker – Osockrad: Innebär att produkten inte har något tillsatt socker men kan däremot innehålla naturligt socker som t.

Är det tillsatt socker i honung?

Honung innehåller bland annat sockerarten fruktos. Vitt, raffinerat socker innehåller sockerarten sukros. Fruktos upplevs som sötare än sukros. Genom att använda honung i stället för socker kan man alltså reducera mängden och ändå få samma sötma.

Share this post