Allmänning

Varfor stelnar inte ostmassan?

Varför stelnar inte ostmassan?

Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar. (Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk. Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig.

När är ostkakan klar?

Ta ut ostkakan när den är klar, och låt den svalna till serveringstemperatur. Den är klar när det känns som att trycka på en tvättsvamp i mitten ungefär, lite mjukt fjädrande och ganska fast. Den stelnar ytterligare lite när den svalnar så låt den inte gå för länge för då blir den hård, torr och tråkig istället.

När äggosten inte skär sig?

Det är väldigt viktigt att äggosten inte börjar koka då den då inte kommer att skära sig alls. Se därför till att ha en låg temperatur och röra ofta i kastrullen.

Hur länge håller sig Äggost i kylen?

Tips: Äggosten håller högst ett par dagar i kylskåp.

Hur mycket mjölk för att göra ost?

Häll upp 10 liter lantmjölk i en rejäl gryta (12 liter eller större). Om du använder pastöriserad mjölk värmer du mjölken till 30–32 grader. Opastöriserad mjölk behöver värmas till 63–65 grader innan den kyls till 30–32 grader.

Vad är Ostvax?

Ostvax, mycket svagt ljust gult, 4,5 kg För ytbehandling av hård- och semihårdost. Ostvaxet skyddar osten mot uttorkning, främmande mikroorganismer samt ger ett mekaniskt skydd.

Hur smakar ostkaka?

Den småländska varianten utmärker sig i våra dagar främst genom de framträdande ingredienserna söt- och bittermandel. Enligt hävdvunnen tradition skall kakan bakas av mjölk, som man blandar med ostlöpe, samt ägg, mjöl, socker, grädde och mandel.

Hur nyttigt är ostkaka?

Portionsstorleken ändrade vi så att han fortfarande fick samma mängd ”energi”, men fördelningen blev ju nu klart mycket mer fett istället för socker och stärkelse. Energifördelningen i den hembakade ostkakan är ungefär 279 kcal/100 g, protein 10g, kolhydrater 2,5 g, fett 25 g.

Var kommer Äggost ifrån?

Äggosten är typisk för Bohuslän och enligt traditionen tillhörde den kalasmaten eller förningsrätterna. Förr i tiden vid stora högtider kom släkt och vänner kvällen före och lämnade förning. Äggosten serverades då som mellanrätt eller som pålägg och lämpliga tillbehör ansågs vara ansjovis och sill.

Kan man frysa in Äggost?

Den är ganska mastig, så att bjuda direkt efter maten kan vara lite för tungt. Den passar alldeles utmärkt som kvällsmål, och går bra att frysa.

Varför blir Äggosten hård?

Vid 90º skär äggosten och man kan samla ostmassan i en äggostform. Obs! Den får inte koka, då blir äggosten hård och grynig.

Hur gör man ostmassa?

Värm mjölken under omrörning till 30-32ºC. ​Tillsätt filmjölken (eller starterkulturen) under omrörning till den tempererade mjölken. Låt stå 15-30 min. Tillsätt ostlöpet under omrörning och fortsätt omrörningen någon minut.

Share this post