Trendig

Kan man radda lavendel?

Kan man rädda lavendel?

Vill man ha en tät och jämn buske ska man klippa ner den till hälften varje vår. Det är årsskotten eller förra årets skott som man beskär. Men inte för tidigt eftersom plantan kan frysa sönder om det kommer många kalla nätter efter trimningen. Beskär gärna lavendeln en gång till efter blomningen i augusti.

Kan man äta all lavendel?

När du vill använda lavendel i matlagningen eller göra doftpåsar av den så ska du plocka blommorna när de är helt utslagna, det är då som de har som mest eterisk olja i sig. Om du däremot vill torka blommorna för dekoration så är det bäst att plocka dem innan de har slagit ut.

Hur vet jag om lavendeln är död?

Efter beskärningen ser lavendeln brun, torr och riktigt tråkig ut. En nybliven trädgårdsägare skulle säkert frukta att den är helt död. Men hav tröst, det dröjer inte länge förrän nya, fräscha skott tar fart och till sommaren är lavendeln tät, frodig, väldoftande och blommar galet vackert.

Kan man få lavendel att blomma om?

Kommer det en andra blomning senare på eftersommaren? Man kan pröva att klippa lavendeln, det kan stimulera den till en andra blomning. Spara gärna även de vissna lavendelblommorna, de doftar gott i till exempel linneskåpet. Annars klipper man ner lavendeln på våren.

Måste man beskära lavendel?

Man bör beskära lavendel en gång om året, tidig vår eller efter blomning i augusti. Man kan även klippa ner lavendelbuskarna två gånger om året så att de inte hinner förveda sig grovt nertill, och plocka mycket skott och blommor däremellan. En jämn trimning två gånger om året ger tätare buskar, men inget måste.

Kan man övervintra lavendel?

Vid sträng kyla eller barfrost kan du täcka plantan lätt, skydda den med t ex granris, torra löv eller vinterväv. Även om du bor i trakter, där lavendel inte övervintrar, kan du odla den. Plantera den i stor kruka, som du lyfter in till hösten och förvarar ljust och frostfritt. Vattna ytterst försiktigt!

Kan man äta näckros?

🔊 Lyssna Den gula näckrosen (Nuphar lutea) växer i alla typer av vattendrag. I Helsingfors förekommer den särskilt i åar. På grund av frukternas form brukar växten ibland också kallas åkanna. Växten är giftig, men dess jordstammar har använts till nödbröd.

Share this post