Rekommendationer

Vad ar havsfisk?

Vad är havsfisk?

Fiskar är en grupp vattenlevande ryggradsdjur med fenor. De flesta arter andas med gälar och är växelvarma. Fiskar är antingen söt- eller saltvattenarter.

Vilka fiskarter är bra att äta ur miljöperspektiv?

Minst energiåtgång och minst utsläpp av växthusgaser ger fiske av små pelagiska fiskar som sill, makrill, skarpsill, ansjovis och sardin, odling av musslor, fiske av stor pelagisk fisk samt fiske av vitfisk som torsk, sej och kolja om bestånden är välmående.

Vad orsakar överfiske?

Överfiske innebär att man tar ut fisk snabbare än vad den kan föröka sig. Bestånden av fisk har minskat dramatiskt i Västerhavet och Östersjön under de senaste 100 åren, och överfiske anses i de flesta fall vara den största orsaken.

Hur produceras fisk och skaldjur?

Det finns dock fiskodlingar i slutna system, där övergödande ämnen inte släpps ut i havet, men dessa är fortfarande få. Odling av rovfisk, som lax och torsk, kräver att det fiskas stora mängder fisk till foder. Musslor däremot tar sin näring direkt från havet.

Vilka fiskar är vita?

Både inom yrkesfiske och sportfiske så avser nämligen ”white fish” diverse fiskarter som lever ganska nära botten eller alldeles invid botten i hav och sjöar. Här ses bland annat hälleflundra, rödspätta, piggvar, sjötunga, skrubbskädda och andra plattfiskar liksom kolja, kummel, vitling, torsk med fler.

Vilka drag till havsfiske?

Det finns många olika fiskarter att fånga i havet, exempelvis torsk, makrill, berggylta, bleka, gråsej, sill och plattfiskar. Oftast fiskar man från båt i havet, men på vissa platser kan man fiska från klippor, bryggor, hamnar och liknande.

Är fisk bättre än kött för miljön?

Att fisk är bättre än kött visar en amerikansk studie som jämfört hur stora resurser som krävs för laxodling jämfört med nötköttsproduktion och hur stora utsläpp av växthusgaser som produktionen ger.

Vilken fisk har minst klimatpåverkan?

De klimatvänligaste fiskarterna att äta är pelagiska stimfiskar som sill och makrill. De fiskas i huvudsak av stora pelagiska fiskebåtar som använder snörpvad (ringnot) och flyttrål (pelagisk trål).

Vad betyder bottentrålning?

Så funkar bottentrålning Bottentrålar används för arter som under hela eller delar av sitt liv lever i, på eller nära havsbottnen, som exempelvis torsk, plattfiskar, räkor och havskräftor. Det finns flera olika sorters bottentrålar med olika mycket kontakt med botten.

Hur bör överfisket hanteras?

Det som krävs är att man inför överförbara äganderätter i fisket – kvoter. Med sådana ägarandelar av bestånden så skulle fiskerierna få ett egenintresse i att förvalta bestånden på ett hållbart sätt. Det här har prövats, bland annat i USA, och visat sig vara lyckat där.

Vilken räka är vanligast i vår livsmedelsindustri?

Den kanske mest kända räkan är nordhavsräkan (Pandalus borealis), som är den art som är vanligast i livsmedelsindustrin. Den förekommer från svenska Västkusten och norrut till arktiska hav.

Hur går bottentrålning till?

Så funkar bottentrålning Alla bottentrålar har någon slags tyngder som håller trålen mot bottnen, skrämmer upp fisk och ser till så att inte fiskar eller skaldjur smiter under trålen. De har också så kallade trålbord, stålskivor, som håller upp öppningen på trålen och som plöjer djupa fåror i havsbotten.

Share this post