Rekommendationer

Hur gor man med torvbriketter?

Hur gör man med torvbriketter?

Torvbriketter är ett fiffigt alternativ, typ kruka och jord i ett. Stoppa i frö i briketternas fördjupning, vattna och låt briketten svälla. Så dina frön och när det är dags för omplantering sätter du hela briketten med plantan direkt i kruka eller i friland.

Kan man odla i äggkartong?

Du kan göra egna krukor av tidningspapper, äggkartonger, avkapade toarullar eller mjölkpaket. Även de små plastlådorna som du köper körsbärstomater i blir utmärkta sålådor. Locken skyddar din sådd de första dagarna och dräneringen är klar i och med hålen i botten.

Kan ett frö gro utan ljus?

För att gro behöver ett frö vatten och syre. Det är den energirika materian i fröet som omvandlas till koldioxid och vatten. Det krävs inget ljus för att fröet ska gro. Det är först när skottet kommer upp ur jorden och fotosyntesen startar som ljus krävs.

Får man importera frön?

Om du ska importera utsäde eller fröer från ett land utanför EU så måste det ha ett så kallat sundhetscertifikat. Det är ett dokument som växtskyddsmyndigheten i exportlandet utfärdar och som intygar att sändningen uppfyller mottagarlandets krav på frihet från växtskadegörare.

Hur planterar man i torvbriketter?

Torvbriketter består av komprimerad, gödslad torv och används i stället för såjord när du ska så fröer. När det är dags att så vattnar du lätt på briketten med ljummet vatten och efter en liten stund har den växt till fullstorlek. Så 1−3 frön i varje brikett, beroende på fröets storlek.

Hur ofta vattna torvbriketter?

Vattna försiktigt mitt i briketten, gärna med ljummet vatten. På några minuter expanderar den till full storlek. Så 2-3 frö i varje brikett, eller plantera en stickling. Håll odlingen fuktig, använd gärna minidrivhus.

Vad kan man använda äggkartonger till?

Kasta inte kartongerna när äggen tagit slut….11 saker du kan göra med äggkartonger

  1. Målarskålar.
  2. Smyckeförvaring.
  3. Förvaring av julgranskulor.
  4. Ljusslinga.
  5. Vas.
  6. Presentkartonger.
  7. Presentsnöre-organisatör.
  8. 8. ”Design”-lampa.

Vad är äggkartong gjort av?

Pappersförpackning. En pappersförpackning består till minst hälften av pappersfiber. Om den inte går att dela på men består av flera material (tex papper, plast och aluminium), så lägg den i behållaren för pappersförpackningar.

Kan en växt växa utan solljus?

De flesta växter kan inte överleva i totalt mörker, eftersom de behöver ljus för att producera det socker de behöver för att ha energi att växa. Den här processen kallas fotosyntes och den använder ljus för att omvandla koldioxid och vatten till socker och syre. Fotosyntes är källan nummer ett till syre i atmosfären.

Får man ta in fröer i Sverige?

Alla växter för plantering, inklusive många fröer, ska kontrolleras vid en gränskontrollstation i Sverige eller det första EU‑landet de kommer till. Det är Jordbruksverket som gör kontrollen i Sverige. Vi ska kontrollera varorna även om de skickas med post eller annan frakt.

Får man sälja sticklingar?

Det finns massor av andra arter som också kan vara bra alternativ om du vill kunna sälja sticklingar eller babyplantor. Fokusera på de plantor du älskar. Du kan se om det finns en marknad för att sälja sticklingar genom att söka på annonsplatser såsom tradera och eBay.

Share this post