Allmänning

Vad ar den ansvarige utgivarens uppgift?

Vad är den ansvarige utgivarens uppgift?

Det är utgivaren som är ensam ansvarig om något yttrandefrihetsbrott begås i sändningen, till exempel hets mot folkgrupp, förtal eller förolämpning. Utgivaren ska därför ha rätt att bestämma över innehållet i sändningen så att inget sänds eller publiceras mot hens vilja.

Vem bär det yttersta ansvaret för innehållet i en periodisk skrift?

För tryckfrihetsbrott i en periodisk tidskrift svarar i första hand ansvarig utgivare och i andra hand skriftens ägare.

Måste man ha en ansvarig utgivare?

Enligt lagen tryckfrihetsförordningens regler måste en person vara registrerad som ansvarig utgivare för innehållet i en periodisk skrift. Tidningens ägare ansvarar för att utse ansvarig utgivare och lämna in uppgifter om detta till PRV.

Vad är en ansvarig?

Ordet ansvarig är en synonym till chef och ledare och kan bland annat beskrivas som ”som tar ansvar (för något)”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ansvarig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad innebär utgivare?

Utgivare – ensamansvaret innebär att det är en enda person, utgivaren, som ansvarar för det som står i en tryckt skrift eller i ett utsänt program. Man kan också ha en ansvarig utgivare för en webbsida. Utgivare utses av den som äger tidningen/tidskriften, bedriver sändningsverksamheten eller framställer webbsidan.

Är Facebook ansvarig utgivare?

För facebooksidor och instagramkonton finns det ingen utgivare. Någon måste ändå hållas ansvarig för det som publiceras. Det blir därför var och en som publicerar något som får ansvara för det i enlighet med reglerna i brottsbalken (t. ex olaga hot 4 kap 5 § brottsbalken).

Vad är ett tryckfrihetsbrott?

Det finns 18 tryckfrihetsbrott; högförräderi, krigsanstiftan, spioneri, obehörig befattning med hemlig uppgift, vårdslöshet med hemlig uppgift, uppror, landsförräderi eller landssvek, landsskadlig vårdslöshet, ryktesspridning till fara för rikets säkerhet, uppvigling, hets mot folkgrupp, brott mot medborgerlig frihet.

Vem är ansvarig för publicering av inlägg på internet?

Det är författaren som har det direkta ansvaret för det som hen publicerar – det betyder bland annat att se till att innehållet inte bryter mot några lagar så som hets mot folkgrupp, bedrägeri eller förtal. Författaren har också ansvar för att innehållet inte bryter mot exempelvis upphovsrätten.

Varför finns ansvarig utgivare?

Att utse en ansvarig utgivare är en metod för att uppnå grundlagsskydd. Ibland krävs också en ansökan om utgivningsbevis. Frågor om ansvarig utgivare och utgivningsbevis handhas av Patent- och registreringsverket (PRV) eller Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) beroende på vilken typ av verksamhet det rör sig om.

Vem är ansvarig utgivare?

Ansvarig utgivare innebär den person som är ansvarig enligt grundlagarna tryckfrihetsförordningen (TF) eller yttrandefrihetslagen (YGL). Genom att ha en ansvarig utgivare så kan det som publiceras därmed uppnå grundlagsskydd. Ibland kan det även krävas en ansökan om utgivningsbevis.

Vem kan få utgivningsbevis?

Utgivningsbevis utfärdas av Myndigheten för press, radio och tv och gäller i tio år. För att ett utgivningsbevis ska utfärdas krävs bland annat att en utgivare har utsetts och att överföringarna utgår från Sverige. Det ställs däremot inte upp några krav på att verksamheten ska ha ett visst innehåll eller syfte.

Vem är ansvarig för vad som skrivs på Facebook?

Vem kan vara ansvarig utgivare? En ansvarig utgivare ska alltid vara en fysisk person, och den ska utses av ägaren för tidskriften. Ägaren och den ansvarige utgivaren kan vara samma fysiska person. Utgivaren kan vara svensk eller utländsk medborgare men måste vara folkbokförd i Sverige och ha fyllt arton år.

Share this post