Frågor

Hur klonar man nagot?

Hur klonar man något?

Kloning går till genom att man tar en vanlig kroppscell från det djur man vill klona. Ur denna tar man fram cellkärnan, där cellens alla kromosomer ligger. Sedan tar man ett obefruktat ägg från vilken hona som helst av samma art. Från detta ägg opererar man bort cellkärnan.

Hur klonar man en individ?

Den kloning som sker i laboratorier görs genom att man tar DNA från t. ex. en hudcell och injicerar det i en äggcell där cellkärnan tagits bort. Äggcellen och den nya cellkärnan förenas antingen genom en elektrisk stöt eller med hjälp av vissa kemiska substanser, som även får celldelningsprocessen att påbörjas.

Hur klonar sig växter?

Hos växter är kloning enkelt och vanligt. Varje gång en växt skjuter ett sidoskott klonas den. Varje gång man tar en stickling klonar man ursprungsväxten. Alla bintjepotatisar är en klon, liksom alla Ingrid Marie-äpplen.

Hur klonar man organ?

Med hjälp av terapeutisk kloning kan man producera embryonala stamceller, vilka kan bilda alla sorters celler, vävnader eller organ. Stamceller används inte bara för att ersätta eller återbilda celler, vävnader eller organ utan används också för att skapa kloner av djur.

Vad kostar det att klona sitt husdjur?

Det kan idag kosta runt 60.000 dollar, motsvarande lite över 580.000 svenska kronor, att klona sitt husdjur. Det har gjort att det än så länge bara är förhållandevis förmögna personer som har haft möjlighet att göra det.

Vad är typiskt för en klon?

Termen avser dels naturliga skeenden (se klon), dels metoder som används inom forskning, husdjursavel, växtförädling och industriell produktion. Vid kloning isoleras och förökas en cell från en heterogen samling celler. Ett resultat av kloningen blir att alla celler i den nya populationen är genetiskt identiska.

Vad säger lagen om kloning?

Svar: I Sverige är terapeutisk kloning tillåtet sedan april 2005. För detta krävs att både de som donerar ägg och kroppsceller skall ge sitt informerade samtycke. Dessutom måste de försök som görs med terapeutisk kloning ha tillstånd från de etikprövningsnämnder, som granskar forskning på människor ur etisk synpunkt.

Vad är en terapeutisk kloning?

Terapeutisk kloning innebär att man byter ut cellkärnan med dess DNA i stamcellerna mot en ny cellkärna från en annan individ, så kallad kärnöverföring.

Vad kostar det att klona en hund?

Att klona kostar Att klona sin hund kostar i USA mellan 50 000–100 000 dollar. I Sydkorea säger man sig ha klonat den första hunden år 2005.

Vad kostar det att klona en häst?

I dag kostar det över en miljon kronor att klona en häst men det kommer säkert att bli betydligt billigare i framtiden när tekniken utvecklats.

Vad innebär det att klona?

Share this post