Populära

Vad ar en Pennkanyl?

Vad är en Pennkanyl?

I Sverige använder nästan alla människor med diabetes numera insulinpenna för injektion. Det är ett smidigt sätt att få en exakt dos med minsta möjliga krångel. BD Pennkanyler är avsedda för engångsbruk och tillverkas i fem olika längder.

Varför Sticksäkrad kanyl?

Det finns ett EU direktiv från 20130501 som syftar till att förebygga stick och skärskador. Om det finns sticksäkra produkter ska de användas. I Arbetsmiljöverkets föreskrift 2012:7, § 8a står det att när man i sitt arbete ger andra insulin och inte använder sticksäkra kanyler så uppfyller man inte kravet.

Hur använder man en insulinpenna?

En insulinpenna innehåller en insulinampull och en doseringsenhet. Olika pennor används till basal- och bolusinsulin. Insulin injiceras i fettvävnaden under huden (subkutant) på buken, låren eller skinkorna. Pennkanylerna som används är extra tunna, så det märks knappt när man sticker in dem.

Varför använder man Pennkanyl?

Stickskyddade pennkanyler minskar risken för stickskador drastiskt. Går det att se till att vårdpersonalen har tillgång till eller alltid har med sig stickskyddade pennkanyler som används om man behöver hjälpa någon patient att ta insulin?

Vilka områden på kroppen är lämpliga Injektionsställen för insulin?

Hur väl insulinet tas upp varierar mellan olika injektionsställen. För det mesta får man snabbare effekt i magområdet och därför ger man ofta snabbverkande insulin i magen. Långverkande insulin ges i låren, skinkan eller magen.

Hur lång är en Insulinnål?

En uppdragningsskanyl är en kanyl som används för att dra upp (aspirera) ett läkemedel ur en ampull eller annat kärl i en spruta för att sedan injicera läkemedlet i en patient. Uppdragningskanylen är relativt grov, 1,2 mm eller större, för att underlätta uppdragning av läkemedel.

Var på magen ger man insulin?

Generellt kan insulin injiceras i bukfettet och i den övre, yttre delen av skinkorna. Om tillräckligt med underhudsfett finns kan man även injicera i fram/ utsidan av övre delen av låren.

Vad är Fettkuddar?

Fettkuddarna känns som gummiliknande förhårdnader under huden. I kudden tas insulinet upp sämre än i den vanliga fettvävnaden, därför drabbas patienter som har stuckit sig i fettkuddar av oförklarliga hypoglykemier. EN STUDIE VISAR att nästan alla som inte roterar stickställe, eller gör det på fel sätt, får fettkuddar.

Hur känns det att ha lågt blodsocker?

Det är individuellt när personer upplever symtom på grund av hypoglykemi, men för de flesta är det när blodsockret ligger mellan 2 och 3,5 mmol/l.

Share this post