Frågor

Hur gor man med Melonplantor?

Hur gör man med Melonplantor?

Melonplantan är robust redan från start och sås direkt i näringsrik jord. Sådden ställs varmt, gärna kring 25 grader och hålls fuktig. Toppa plantan när den fått 3-5 blad för att stimulera förgrening.

När är Nätmelonen mogen?

nät- och honungsmelon samt cantaloupe-, ogen- och galiamelon. En mogen melon är mjuk och saftig. En rå melon mognar i rumstemperatur. Eftersom melonerna är känsliga för stötar ska man trycka försiktigt i ändan av melonen för att känna om den är mogen.

Hur ska man se att vattenmelon är mogen?

En vattenmelon ska vara tung. Känns den lättare än du förväntade dig är risken stor att köttet är torrt. Ge gärna melonen en liten dask. Är den mogen ska den låta dovt ekande.

Hur många vattenmeloner per planta?

Jag räknar med att varje planta ger max två meloner, inte mer än så. Vi odlar trots allt på ganska kyliga breddgrader. Med några enkla steg kan vi hjälpa plantan att rikta sin energi till att mogna fram frukt innan säsongen är över.

Hur pollinerar man vattenmelon?

Hjälp vattenmelonen med pollinering Du känner igen honblomman på att den bara har en pistill i mitten av blomman och att det finns ett fruktämne under kronbladen. Hanblommorna har fria spiralvridna ståndare. Pollinera plantan genom att försiktigt gnida hanblommorna mot honblommorna.

Hur pollinerar man melon?

Meloner behöver hjälp med pollineringen. Doppa med en pensel i mitten av en hanblomma och doppa samma pensel i mitten av en honblomma. Honblommorna känns igen på att de har en liten knöl, som är början till frukten, bakom blomman.

När vet man att vattenmelonen är mogen?

Melonen är klar för skörd när det bildas små sprickor vid stjälkens fäste och frukterna är lätta att ta loss. När du knackar på en mogen melon ska den låta ihålig. Ofta sprider sig även en doft av melon när frukterna börjar mogna.

Hur vet man att cantaloupe är mogen?

Fruktköttet är ljusgult till orange, ibland lätt grönt, med en markerad grön rand intill skalet. En mogen cantaloupe har mjukt, saftigt och smakrikt fruktkött. Kläm lätt och lukta på melonens topp vid hängfästet, för att känna om den är mogen. Den skall där vara lite mjuk och dofta melon.

När är vattenmelonen klar?

Dags att skörda vattenmelon Melonen är klar för skörd när det bildas små sprickor vid stjälkens fäste och frukterna är lätta att ta loss. När du knackar på en mogen melon ska den låta ihålig.

Hur vet man att vattenmelonen är söt?

En annan sak att titta efter är det är en honmelon eller hanmelon. Hanmelon är större, är mer avlång i formen och är vattnig. Honmelonen är oftast mindre, är mer klotformad och är mycket sötare.

Kan man plantera Vattenmelonkärnor?

låt dom torka i cirka 1 dygn. plantera i miniväxthus eller i krukor (1 i varje) med plastpåse över – glöm inte andningshålen. Annars är det nästan bättre att köpa sorter som är bättre för våran korta sommar tex ”sugarbaby” , ”ogen”, ”Sweet siberian” mfl. låt dom torka i cirka 1 dygn.

Kan man odla melon i kruka?

Eftersom det behöver bli ordentligt varmt ute innan melonerna planteras på sin växtplats har du ingen glädje av att odlingen inomhus växer till sig för tidigt. Så melonfröerna i små krukor med fuktad såjord och ställ varmt, runt 25 grader, när fröerna ska gro.

Share this post